Jug Srbije Leskovac

U Leskovcu izolovan virus gripa tipa "Influenza A (H3)

Zavod za javno zdravlje Leskvac potvrdio je, na svom zvaničnom sajtu, da je u Leskovcu i Jablaničkom okrugu izolovan virus gripa tipa „Influenza A (H3)“.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti je dobio pisani izveštaj sa Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak“ da je kod jednog lica laboratorijski potvrđen virus gripa Influenza A (H3) iz uzorka brisa ždrela i nosa.

Grip ili influenca je akutna zarazna bolest, koja se najčešće karakteriše teškim poremećajima opšteg stanja uz slabije izražene poremećaje gornjih respiratornih puteva. Grip uzrokuju virusi iz porodice virusa Orthomyxoviridae, koji se prenose kapljicama u vazduhu nastalim kijanjem ili kašljanjem zaražene osobe. Javlja se obično u manjim ili većim epidemijama.
Virus influence se sastoji od genetskog materijala RNK okruženog proteinskim i lipidnim omotačem iz koga izlaze štapići proteina hemaglutinina (H) i neuraminidase (N). Ti proteini se ponašaju kao antigeni, izazivajući imunu reakciju kod čoveka i drugih organizama.

Postoje tri tipa virusa gripa. Tip A je najopasniji. Napada mnoge sisare i ptice, uzrokuje većinu bolesti kod čoveka i uglavnom izaziva pojavu epidemija i pandemija. Tip B napada ljude i ptice.Tip C utiče samo na ljude. Virusi tipa A i B stalno se menjaju. Neke promene uključuju serije genetskih promena koje nakon nekog vremena uzrokuju mutaciju virusa. One su najčešće i uzrokuju većinu promena iz godine u godinu. Druga promena, koja je ređa ali opasnija, sastoji se od promena hemaglutinina ili neuraminidaze, i rezultuje novim podtipom virusa. Virus tipa A podleže obema promenama, a tip B samo prvoj.

Virus gripa se prenosi u kapljicama izbačenim tokom kijanja i kašljanja. Nakon što virus zarazi čoveka, potrebno je 1-2 dana do pojavljivanja prvih simptoma kao što su temperatura, glavobolja, suvi kašalj, začepljen nos, groznica, bol u mišićima i zglobovima, gubitak apetita i opšta slabost tela. Pojava produktivnog kašlja obično je znak bakterijske infekcije, a najteže komplikacije se manifestuju teškom opstrukcijom disajnih puteva, cijanozom ili upalom pluća. Kod većine ljudi simptomi slabe nakon dva do tri dana, a prestaju nakon nedelju dana.
U većini slučajeva grip zahteva samo simptomatsku terapiju. Preporučuje se odmor i uzimanje što više tečnosti uz primenu lekova sa analgetičkim (smanjenje bola) i antipiretičkim (spuštanje telesne temperature) delovanjem u cilju ublažavanja simptoma.