Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

U Leskovcu održan 14. Simpozijum pod nazivom “Savremene tehnologije i privredni razvoj“

Danas je održan 14. Simpozijum sa međunarodnim učešćem pod nazivom “Savremene tehnologije i privredni razvoj“, u organizaciji Tehnološkog fakulteta Leskovac. Simpozijum okuplja eminentne stručnjake svih polja tehnologije, kako iz zemlje, tako i iz inostranstva.

Skupu je prisustvovao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji se obratio prisutnima i rekao:

„Tehnološki fakultet predstavlja osnovu za modernu privredu u okviru tehnološkog razvoja naše zemlje. Stoga sam veoma ponosan na njegov rad i naučno istraživačku organizovanost nastavnog i nenastavnog osoblja koje je i ove godine, uz poštovanje svih epidemioloških mera omogućilo realizaciju 14. Simpozijuma sa međunarodnim učešćem pod nazivom “Savremene tehnologije i privredni razvoj“. Posebno me raduje činjenica da Simpozijum okuplja naučne radnike i istraživače iz sveta, koji su svesni značaja ove teme u savremenom društvu. Otvaranjem ovog Simpozijuma otvorena su ključna pitanja razvoja naše zemlje i siguran sam da će sva izlaganja dati doprinos u razvoju novih tehnologija. Ovim skupom teži se sagledavanju celovitog stanja u svetu, a razmatranje nalaza sa skupa treba da bude u svetlu mogućnosti da tehnologija postane razvojni resurs Srbije“, i dodao da je Tehnološki fakultet jedan od dobitnika Oktobarske nagrade medalje za 2019. godinu.

Dekan Tehnološkog fakulteta prof. dr Dragiša Savić je na početku skupa kazao:

„Simpozijum se uvek organizovao u vreme Dana fakulteta, a danas je i Dan fakulteta, 42 godine od postojanja fakulteta, p192.168.1a istovremeno koristim priliku da studentima, nastavnicima i svim zaposlenima čestitam Dan. Posebnog obeležavanja neće biti, ovaj simpozijum će biti jedini događaj kojim ćemo obeležiti Dan fakulteta. Za neka druga vremena ostavljamo da obeležimo i naš Dan“.

Prisutnima se obratio i Vlada Veljković, dopisni član SANU, i rekao:

„Ogranak SANU u Nišu postoji pet godina i u toku ovog perioda mi bukvalno širimo duh i misiju Akademije nauke i umetnosti u Jugoistočnoj Srbiji, regionu koji pripada ovom ogranku, naravno u saradnji sa naučnim, obrazovnim, kulturnim, i drugim institucijama iz zemlje i inostranstva. Ja moram da kažem ovom prilikom da veliku zaslugu za ovu saradnju ima nedavno preminuli akademik Ninoslav Stojadinović, prvi predsednik ogranka SANU u Nišu. I ove godine smo se sa zadovoljstvom pridružili kao suorganizotori ovog skupa, očekujemo da će se na njemu predstaviti rezultati najnovijih istraživanja eminentnih naučnika iz zemlje i inostranstva koji će ukazati na njihova najzanačajnija iskustva i dostignuća u proteklom periodu“.

Zvanično je 14. Simpozijum otvorio prof. dr Dragan Antić, rektor Univerziteta u Nišu:

„Studenti Tehnološkog fakulteta stiču diplomu, ali i znanja koja su primenjena i u sekundarnim delatnostima, ali čine odličnu bazu za dalja naučna istraživanja koja vode ka unapređenju postojećih tehnologija, ali i razvoju savremenih tehnologija na kojima se bazira razvoj privrede i sveukupan ekonomski razvoj kako ovog dela Srbije, tako i nacionalne ekonomije u celini. Saradnja sa privredom kroz različite projekte je za ovaj fakultet od posebnog značaja, upravo zbog prirode njegove delatnosti koja prejudicira usku povezanost sa privrednim subjektima. Tako da bi sticanje praktičnih znanja studenata, što je nezaobilazan činilac zajedničkog učešća na različitim projektima, učinilo da u realizaciji znanja nalaze praktičnu proveru i primenu“.

infocentarjug.rs