Bojnik COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Srbija Vesti Vlasotince

U Leskovcu održana 29. sednica Gradskog štaba za vanredne situacije, u Jablaničkom okrugu registrovano 265 obolelih od Kovida-19

U Leskovcu je danas održana 29. po redu sednica Gradskog štaba za vanredne situacije. Na samom početku sednice Aleksandra Nikolić, direktor Zavoda za javno zdravlje kazala je da je u Jablaničkom okrugu registrovano 265 obolelih od Kovida-19, od toga 188 pacijenata pripada teritoriji grada Leskovca sa 27 novoobolelih, 62 Vlasotincu sa 16 novooobolelih, i sa po jednim novim slučajem sada je 6 obolelih u Bojniku, 6 u Lebanu i 3 u Medveđi. Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva na području okruga 75 zaraženih osoba je zaposleno u zdravstvu.

Na sednici Štaba za vanredne situacije grada Leskovca doneta je odluka da će od danas svim teretanama i fitnes centrima, kao i frizerskim i kozmetičkim salonima biti dozvoljeno da rade uz obavezno poštovanje opštevažećih mera zaštite i predostrožnosti, i to:

Isticanje pravila ponašanja zaposlenih i korisnika, postavljanje  barijera, vršenje dezinfekcije ruku i nogu, obavezno nošenje maski i rukavica, svakodnevna dezinfekcija prostorija, zakazivanje termina unapred, dezinfekcija sprava i rekvizita za vežbanje i  uz instrukciju da ukoliko neko od zaposlenih ili korisnika usluga salona, odnosno teretana ima simptome zarazne bolesti COVID-19, zaposleni ili odgovorno lice dužni su da istu osobu upozore da napusti objekat sa preporukom da se odmah javi u COVID ambulantu.

Na osnovu preporuke Vlade Republike Srbije, od danas će privredni subjekti koji posluju na teritoriji grada Leskovca moći da normalizuju svoje proizvodne procese, s tim što će u proizvodnim pogonima morati svi morati da se pridržavaju već pomenutih mera.

Četvrta tačka današnje sednice obuhvatila je upoznavanje sa aktom Privredne komore Srbije u vezi sa radom maloprodajnih objekata za vreme vanrednog stanja i istaknuto da rad treba organizovati po sledećem principu: U ponedeljak, 27. aprila do srede 29. aprila radno vreme od 7 do 17 časova, u četvrtak od 4 do 7 maloprodajni objekti treba da se otvore za građane starije od 65 godina, a za ostale građane od 8 do 17 časova.

Prvi, drugi i treći maj će biti neradni dani. Dodata je i napomena da trgovac može u skladu sa navedenim zaključkom da samostalno odredi radno vreme u navedenim intervalima.

Poslednja tačka se odnosila na rad JP „Pijaca“ kojim se ovo preduzeće obavezuje da od 4. maja uz poštovanje preventivnih mera organizuje rad robne pijace.

 

Info centar juga