Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

U Leskovcu održana 33. sednica Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga

U sali Skupštine grada Leskovca održana je 33. sednica Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga sa osam tačaka dnevnog reda. Sednicom je predsedavao predsednik Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Pre sednice održana je konferencija za medije na kojoj su govorili gradonačelnik Cvetanović i direktorka Centra Dragana Belenzada.

Gradonačelnik je govorio o projektima koje je Centar u prethodnom periodu realizovao i kazao da se već 15 godina uspešno radi na pripremi i realizaciji regionalnih projekata kako bi se gradovi i opštine Jablaničkog i Pčinjskog okruga povezali i lakše rešili zajedničke probleme:

„S tim u vezi Centar je u prošloj godini realizovao projekat “Pametna specijalizacija, poluga regionalnog razvoja”. Cilj ovog projekta bila je promocija evropskog mehanizma regionalnog razvoja i podrška akterima na lokalu, posebno lokalnim samoupravama, za primenu koncepta pametne specijalizacije kroz povećanje informisanosti i uspostavljanje međunarodne saradnje. Drugi značajan projekat, koji bih naglasio, je projekat „Link ap – Srbija II“ koji ima za cilj jačanje i podsticaj preduzetništva u saradnji sa srpskom dijasporom u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj, olakšavajući pristup znanju, poslovnim mrežama i finansiranju. U okviru ovog projekta deset lokalnih samouprava, među njima i Leskovac, izradilo je vodiče za investitore iz dijaspore gde su predstavljeni potencijali naših opština potencijalnim investitorima iz dijaspore. Projekat koji je grad Leskovac uspešno realizovao uz pomoć Centra za razvoj je projekat prekogranične saradnje Bugarska – Srbija “Magija sinergije” Zahvaljujući ovom projektu ponovo imamo vozić “Roštiljko” kojim se turistima predstavljaju turističke atrakcije grada, dobili smo još jednu turističku manifestaciju “Dani leskovačke mućkalice” i stvoreno je partnerstvo i prijateljstvo sa gradom Elin Pelin u Bugarskoj“.

Predsednik Skupštine Centra je govorio i o projektu „Povezivanje bisera“ koji grad realizuje sa opštinom Kriva Palanka iz Severne Makedonije.

„Ovim projektom će se unaprediti turistički potencijali kanjona Vučjanke. Projekat će se realizovati tokom ove godine tako da nas očekuju aktivnosti koje će stvoriti turistički proizvod atraktivan za građane grada Leskovca, ali i za strane i domaće turiste“, naglasio je Cvetanović.

Dragana Belenzada, direktorka Centra, rekla je da je ova agencija u 2021. godini nastavila sa realizacijom regionalnih prioriteta, pripremom i realizacijom projekata:

„U novonastalim okolnostima prouzrokovanim Kovid pandemijom Centar je u značajnoj meri digitalizovao svoje poslovanje. Primenom onlajn platformi uspešno su organizovane konsultacije sa partnerima iz zemlje i inostranstva, organizovani događaji u vidu radionica i vebinara.“

Direktorka Belenzada je takođe govorila o projektima „Povezivanje bisera“, „Link ap“ i „Pametna specijalizacija poluga regionalnog razvoja“ i pomenula novi program „Paket usluga za mlade i žene“ u kojem je učestvovalo 14 korisnika kojima je pružena pomoć u vidu standardizovanih savetodavnih usluga, obuka i monitoring usluga.

Bilo je reči i o projektima u fokusu za 2022. godinu, direktorka Centra je pomenula dva i kazala:

„Projekat „Zeleni talas – ozelenjavanje malih preduzeća“ podnet je u okviru EUPRO PLUS i dizajniran je da odgovori na negativne uticaje Kovid-19 i da se unapredi konkurentnost i otpornost malih i srednjih preduzeća. U prvom koraku se očekuje da 40 MPS dobije znanja i veštine za ozelenjavanje poslovanja, a u narednom koraku će 20 dobiti solarne panele za proizvodnju energije. Drugi projekat pod nazivom „Nova digitalna rešenja za jug“ je orijentisan na mikro, mala i srednja preduzeća i na promovisanje ženskog preduzetništva. Predlog ovog projekta je ušao u 15 najboljih i u narednu fazu ocenjivanja“.

Nakon predstavljanja projekata ona se zahvalila gradonačelniku i predsedniku Skupštine CRJP dr Cvetanoviću i svim osnivačima rekavši da dobar rad ne bi bio moguć bez njihove podrške i međusobne saradnje.

Danas je rečeno da će biti nastavljena saradnja sa RAS-om na realizaciji standardizovanog seta usluga za MMSPP i Fondom za razvoj Republike Srbije.

infocentarjug.rs