COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

U Leskovcu održana dvadeset i peta sednica Gradskog štaba za vanredne situacije

Danas je održana dvadeset i peta sednica Gradskog štaba za vanredne situacije na kojoj su usvojene nove mere zaštite i prevencije od širenja epidemije virusa korona.

U okviru prve tačke dnevnog reda dr Aleksandra Nikolić, specijalista epidemiologije i direktorka Zavoda za javno zdravlje, je podnela izveštaj o epidemiološkoj situaciji rekavši da se broj obolelih na teritoriji Jablaničkog okruga povećao na 32, od čega je 29 sa područja grada Leskovca, dvoje iz Vlasotinca, a 1 iz Bojnika. Distrubucija obolelih prema polu je 72 procenata muškog i 28 procenata ženskog pola, prosečna starost je 53 godine. Od ukupnog broja potvrđenih slučajeva do sada je hospitalizovano 26-oro, zdravstvenih radnika je 10. 581 osoba iz Jablaničkog okruga je zbog neposrednog kontakta sa inficiranima stavljena u samoizolaciju i pod zdravstvenim je nadzorom, od tog broja 558 su stanovnici Leskovca. Što se tiče onih koji su prešli granicu Srbije pa im je naložena obavezna samoizolacija, u Jablaničkom okrugu ih je 985 (809 sa teritorije grada Leskovca). S obzirom na to da je prošle nedelje osam radnika južnokorejske kompanije Jura dalo uzorak zbog sumnje na prisusto virusa korona Zavod za javno zdravlje je u okviru druge tačke dao preporuku za hitan prekid rada ili obavljanje minimuma procesa rada u pogonima ove kompanije, koju je Štab za vanredne situacije usvojio.

U okviru ostalih tačaka dnevnog reda je bilo reči o zahtevima lica koja koriste uslugu pomoći u kući ili uslugu socijalne zaštite personalni asistent, te je doneta odluka da se preko Odeljenja za društveni i lokalni razvoj, Centra za socijalni rad i relevantnih udruženja građana pribave i dostave podaci o licima koja pružaju te usluge. Ujedno je Centru za socijalni rad naloženo da pribavi podatke o roditeljima kojima je pravosnažnom sudskom presudom regulisano viđanje sa detetom u terminima u vreme trajanja policijskog časa.

Od ponedeljka stupa na snagu novo radno vreme maloprodajnih objekata: ponedeljak – petak 07 – 15 časova, subota (04 – 07 časova) će biti rezervisana za naše sugrađane starije od 65 godina, dok će ostali sugrađani subotom moći u kupovinu u periodu od 08 do 12 časova. Nedeljom maloprodajni objekti neće raditi. U okviru ovog zaključka je odlučeno da se objekti snabdevaju u skladu sa procedurama koje definišu kretanje lica i posebne radne naloge za zaposlena lica, kao i da broj potrošača u maloprodajnim objektima može biti jedan potrošač na 10 metara kvadratnih uz obavezno poštovanje opštih mera predostrožnosti.

Štabu za vanredne situacije je upućen zahtev firme “Mozzart” d.o.o Beograd i u okviru pete tačke je upućen odgovor da se na osnovu pređašnje odluke Vlade Republike Srbije zabranjuje priređivanje posebnih i klasičnih igara na sreću osim preko sredstava elektronske komunikacije u periodu trajanja vanrednog stanja.

 

Grad Leskovac