Jug Srbije Leskovac Vesti

U Leskovcu počela sa radom nova pijaca

Danas je počela sa radom nova zelena pijaca izgrađena na mestu stare pijace u blizini nekadašnje autobuske stanice. Reč je o novom modernom pijačnom kompleksu, sa 110 tezgi i sa poslovnim prostorom sa 15 lokala.

„Želeli smo da svim zakupcima stvorimo lepši i funkcionalniji prostor, koji odgovora njihovim ali i potrebama kupaca. Prodaja proizvoda je krenula, jer je preko 70 posto tezgi već zakupljeno, po ceni od pet do 30.000 dinara, u zavisnosti od vrste zone u kojoj se nalaze“, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Na useljenje neće dugo morati da čekaju ni zainteresovani za kupovinu lokala, jer će već u toku današnjeg dana biti pokrenut postupak za prodaju lokala putem javnog nadmetanja, po početnoj ceni od 1500 evra po metru kvadratnom. Za desetak dana svi potencijalni kupci moći će da na javnoj prezentaciji dobiju detaljne informacije o novoizgrađenim lokalima, a javno nadmetanje za njihovu prodaju zakazano je za 22. mart.

Radovi na novoj pijaci započeli sa izgradnjom nove mlečne hale u koju je uloženo 5,7 miliona dinara. Proces izgradnje pijačnog kompleksa i prostora oko nje odvijao se u nekoliko faza a ukupno je uloženo gotovo 124 miliona dinara.

Tu spadaju radovi na mlečnoj hali, uređenje platoa sa nadstrešnicom, izgradnja lokala, nabavka tezgi, parterno uređenje pijace sa prilazima, kao i rekonstrukcija ulice Topličkog ustanka i Mlinske i izgradnja saobraćajnice u produžetku Voždove ulice.

Da je reč o važnom i savremeno opremljenom kompleksu potvrđuje i priznanje žirija 25. međunarodnog Salona urbanizma, na kojem su projektanti nove pijace dobili treću nagradu u kategoriji realizovanih projekata.

Za 2017. godinu opredeljeno je dodatnih 35 miliona dinara za uređenje ovog dela grada. U planu je nastavak rekonstrukcije Mlinske ulice od raskrsnice sa ulicom Ilije Strele do raskrsnice sa ulicom Kralja Petra Prvog, a biće izgrađena i saobraćajnica u produžetku ulice Topličkog ustanka, sa parking prostorom i stambenim prilazom.

„Oko 18 miliona dinara biće uloženo u izgradnju nove lamele lokala i sa izgradnjom Lidla čiji početak se uskoro očekuje, ovo će zaista biti urban i reprezentativan deo grada“, kazao je gradonačelnik Cvetanović.

 

 

(Izvor:Grad Leskovac)