Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

U Medveđi je obeležen Svetski dan civilne zaštite

Svečanom sednicom štaba u Medveđi je obeležen Svetski dan civilne zaštite. Na dnevnom redu našle su se sledeće bitnije tačke:

Usvajanje zapisnika sa prethodne sednice,

– Govor komandanta štaba o mestu, ulozi i značaju civilne zaštite,

– Usvajanje plana rada Opštinskog štaba za vanredne situacije za 2019. godinu, i

– Dodela priznanja ustanovama i zasluženim pojedincima.

ICJ

Plan rada štaba je jednoglasno usvojen, uz želju da bude što manje kriznih situacija u ovoj godini. Uručena su i priznanja i zahvalnice pojedincima i ustanovama koji su se istakli u vreme kriznih situacija.

Svetski dan civilne zaštite ustanovljen je 1. marta 1990. godine odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite.

U cilju regulisanja zaštite ljudi, materijalnih i kulturnih dobara od elementarnih nepogoda i drugih nesreća na teritoriji opštine, Skupština opštine Medveđa je 15. septembra 2011. godine donela Odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite. NJome je, a na osnovu Zakona o vanrednim situacijama, precizno regulisano koji su subjekti sistema zaštite i spasavanja na teritoriji opštine, organizacije i funkcionisanje civilne zaštite, obrazovanje opštinskog štaba za VS i operativno stručnih timova, postavljenje poverenika i zamenika, formiranje jedinica opšte namene, određivanje osposobljenih pravnih lica za zaštitu i spasavanje, finansiranje i druga pitanja.

„Danas imam posebno zadovoljstvo da pozdravim predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane, članova opštinskog štaba za vanredne situacije, predstavnike udruženja penzionera i predstavnika opštinskih organa i ustanova. Iako danas nisu prisutni, posebno pozdravljam poverenike i zamenike poverenika mesnih zajednica opštine Medveđa. Oni će zajedno sa pripadnicima jedinice opšte namene u narednom periodu predstavljati osnovnu i veoma značajnu snagu u opštini i imaće privilegiju da pripadaju sistemu zaštite i spasavanja koji će imati zadatak da se oprema i obučava za zaštitu i spasavanje, jer nema veće privilegije od spasavanja i pomaganja ljudima u nevolji“ – kazao je Arsić.

 

(ICJ)