Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

U Medveđi obeležen Svetski dan civilne zaštite

Svečanom sednicom Opštinskog štaba za vanredne situacije, danas je u Medveđi obeležen Svetski dan civilne zaštite, koji se inače obeležava 1. marta. Predsednik opštine, ujedno i komandant štaba otvorio je 23. Svečanu sednicu Štaba i čestitao opštinskom štabu Dan civilne zaštite.

Svetski dan civilne zaštite ustanovljen je 1. marta 1990. godine Odlukom generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite. U cilju regulisanja zaštite ljudi, materijalnih i kulturnih dobara od elementarnih nepogoda i drugih nesreća na teritoriji opštine, Skupština opštine Medveđa je 15. septembra 2011. godine donela Odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite. Njome je, a na osnovu Zakona o vanrednim situacijama, precizno regulisano koji su subjekti sistema zaštite i spasavanja na teritoriji opštine, organizacije i funkcionisanje civilne zaštite,
obrazovanje opštinskog štaba za VS i operativno stručnih timova, postavljenje poverenika i zamenika, formiranje jedinica opšte namene, određivanje osposobljenih pravnih lica za zaštitu i spasavanje, finansiranje i druga pitanja.

Na dnevnom redu našle su se sledeće bitnije tačke:
 Usvajanje zapisnika sa prethodne sednice,
 Izveštaj o radu Opštinskog štaba za vanredne situacije za 2019. godine
 Usvajanje plana rada Opštinskog štaba za vanredne situacije za 2020. godinu, i
 Dodela priznanja ustanovama i zasluženim pojedincima.

Sve tačke dnevnog reda su jednoglasno usvojene. U izveštaju iz prethodne godine osvrt je bačen na 2019. godinu kada nije bilo potrebe za uvođenjem vanredne situacije, ali su bile uvedene planske rekstrikcije vode u letnjem periodu, obzirom da je bio suše. Rečno korito reke Jablanice je takođe sanirano i izvršeno je kompletno čišćenje šiblja i rastinja u dužini od 1,5 km.

Plan rada Štaba za 2020. godinu napravljen je uz naglasak na preventivno delovanje u slučaju požara, vodosnabdevanja, sa planom za letnje i zimsko održavanje puteva, kao i sistema za uzbunjivanje. Plan je jednoglasno usvojen, uz želju da bude što manje kriznih situacija u ovoj godini.

Ovom prilikom uručena su i priznanja i zahvalnice pojedincima i ustanovama koji su se istakli u vreme kriznih situacija.

Priznanja su dodeljena Domu zdravlja-za kućnu negu, Policijskoj stanici Medveđa, Vatrogasnoj jedinici u Medveđi, i Ivici Ranđeloviću, načelniku Sektora za vanredne situacije iz Leskovca.

 

Info centar juga