Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

U Medveđi obeležena 102. godina od Jablaničko-Topličkog ustanka

Istorijski gledano, prošao je jedan vek, tačnije 102 godine od Jablaničko-Topličkog ustanka. Jako dug period sećanja, na posledice ratova, i borbi koje su se vodile za slobodu ovog kraja. Bugarsko osvajanje ovih prostora, teror i nasilna bugarizacija doveli su do izbijanja Topličko-jablaničkog ustanka, jedine oružane pobune u okupiranoj Evropi.

 

Dolazak nekadašnjih starešina crnogorske vojske u ove krajeve vezuje se za izbijanje Topličko-jablaničkog ustanka. Braća Vlahović, Milinko i Toško, uz pomoć lokalnih četovođa Sinadina Jankovića, popa Dimitrija Dimitrijevića, Grujice Albijanića i mnogih drugih, podigli su ustanak u ovim krajevima. Odziv stanovnika Gornje Jablanice na ustanak bio je veliki.

Iako kratkotrajan, ustanak je uspeo da preko crnogorskih starešina ponovo poveže srpski narod u Srbiji i Crnoj Gori. Pogibija ustaničkih starešina, a među njima i Toška Vlahovića, pokazala je da su i glavnokomandujući u pobuni podelili sudbinu svoga naroda. Nama, njihovim potomcima, ostaje sveta misija da se sećamo svojih heroja i da ih nikad ne zaboravimo.

U znak poštovanja i sećanja, Opština Medveđa, Opštinski odbor Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920 Medveđa i zahvalni narod Gornje Jablanice podigli su spomen-ploču organizatorima i vođama Topličko-jablaničkog ustanka, vojvodama Milinku i Tošku Vlahoviću.

Spomen-ploču su otkrili predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić i predsednik Republičkog odbora Udruženja saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, LJubomir Marković koji je dodelio Zahvalnicu Nebojši Arsiću, i Spomenicu Organizaciji Saveza potomaka ratnika u Medveđi.

Vence su položili, predstavnici opštine Medveđa, na čelu sa predsednikom Nebojšom Arsićem. Potom su redom polagali vence: predsednik Opštinskog odbora Saveza potomaka Svetislav Milovanovića sa članovima udruženja, načelnik Jablaničkog okruga, Miloš Ćirić sa saradnicima, a zatim i predstavnici Republičkog, okružnog, gradskih i opštinskih odbora Udruženja saveza potomaka ratnika Srbije, iz Beograda, Niša, Leskovca, Vranja, Prokuplja, Požarevca, Lebana, Bojnika i Vlasotinca.

Prisutnima se najpre obratio, predsednik Opštinskog odbora Saveza potomaka ratnika iz Medveđe, Svetislav Milovanovića koji je pozdravio prisutne goste i sugrađane, a zatim i predsednik Opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić.

“Sve što je deo našeg naroda, epsko i istorijsko nasleđe, sve što je zavetni stih, naša genetska, istorijska i mitska matrica, svi naši preci, su se u Jablaničko-Topličkom ustanku kao vodilja, prelila u onaj deo srca koji bije i dobija boj. Ovi pali borci nisu branili samo teritoriju, već Srbiju kao simbol slobode. Ta sloboda postala je zavet, koji smo dužni da čuvamo i predamo našim potomcima. Okupatora danas nema i ne smemo dozvoliti da se ikada ovakav zločin nad srpskim stanovništvom ponovi. Kada svoj narod branite, ne činite to oružjem samo. „Oružje“ kojim se branimo može biti i pesma, knjiga, pismo i jezik, očuvanje vere, a naravno i sećanje na sve one koji su život dali za slobodu, na sve hrabre i ponosne pale borce. Zato u nama leži ponos, privilegija ali i ogromna obaveza i meni lično, da kao potomak hrabrih predaka koji su život dali za ovaj kraj, podsećam naše mlade naraštaje da se naše istorije treba ponositi. Ona se uči, pamti i poštuje.”– istakao je u svom govoru, predsednik opštine Medveđa.

Na samom kraju izveden je kraći dramski prikaz predstave „Junaci gvozdenog puka“ Kulturnog centra Opštine Medveđa, čime je i završena svečanost.

 

FOTO GALERIJA:

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

(Kraj)