Medveđa Vesti

U Medveđi obeleženo 100 godina od početka ustanka u Toplici

Povodom obeležavanja 100 godina od početka ustanka u Toplici, na spomeniku palih boraca na Vidikovcu, položeni su venci od strane predsednika opštine Medveđa, dr Nebojše Arsića, predsednika udruženja boraca NOR-a od 1941-1945, Milisava Miletića, i ispred potomaka boraca velikog rata, od Svetislava Milovanovića.
Inicijator obeležavanja ovog bitnog istorijskog događaja bila je opštinska biblioteka „Petar Petrović Njegoš“, a ovo je samo početak obeležavanja ustanka u ovoj godini. U znak sećanja na naše slavne pretke biblioteka je raspisala literarni i likovni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Jablaničkog okruga,koji je otvoren do 11. aprila. Formiran je i organizacioni odbor koji će se baviti daljom organizacijom, dok će centralna ceremonija za našu opštinu biti obeležena krajem maja meseca.


Predsednik opštine se nakon polaganja venaca obratio prisutnim građanima i predstavnicima udruženja boraca.
„Ovo je godina obeležavanja Stogodišnjice Topličkog ustanka. Planovi su nam da obnovimo sve spomenike na teritoriji naše opštine, to dugujemo našim precima koji su dali svoje živote braneći teritoriju i narod. Dosta je inicijativa koje će se u toku godine sprovesti u delo. Naša dužnost je da se ovih hrabrih ljudi sećamo i da koliko toliko njihove podvige ovekovečimo spomenicima. Ideja je Dobrosava Turovića da jedan od najpoznatijih junaka ovoga kraja iz I Svetskog rata, Iliji pop Tone, Iliću, zvanom drugim Obilićem, podignemo spomenik u Sijarinskoj Banji. Još nekolicina zaboravljenih boraca sahranjeno je bez ikakvih obeležja i spomena u njihovu čast“ – kazao je Arsić.
Da podsetimo, Ustanak je krajem februara, početkom marta 1917. godine zahvatio Toplicu, Jablanicu i proširio se na ostale delove pod Bugarskom okupacijom i sastavni je deo oslobodilačke borbe srpskog naroda u I Svetskom ratu.