Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti Zdravlje

U Medveđi održano predavanje u okviru projekta „Radimo za bolju budućnost dece“

Projekat „Radimo za bolju budućnost dece“ partnerski je projekat grada Leskovca i opština Medveđa, Lebane i Vlasotince koga finansira Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije.

Opština Medveđa sufinansira i sprovodi projekat u okviru Programa podrške sprovpđenju mera populacione politike u Republici Srbiji – meru usklađivanje rada i roditeljstva.

Jedna od projektnih aktivnosti je održavanje predavanja na temu Unapređenje reproduktivnog zdravlja. Ovo predavanje održano je 27. oktobra u foajeu Kulturnog centra u Medveđi. Predavanje je održao tim eminentnih stručnjaka iz Beograda Prof. Miroslava Gojnić, Danijela Davidov Keser,Prim. dr Milan Perović i predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić.

Na ovom predavanju obrađene su sledeće teme:

  • Unapređenje reproduktivnog zdravlja i sprečavanje seksualno prenosivih bolesti
  • Visiko rizične trudnoće
  • Psihološka podrška trudnici i porodilji
  • Koraci u postupku bio-medicinski potpomognute oplodnje
  • Priprema dokumentacije i potrebnih analiza za proces bio-medicinskih potpomognute oplodnje
  • Uloga medija u merama zdravstvene i populacione politike
  • Trudnoća i njen tok od momenta začeća do porođaja i puerperijuma
  • Očuvanje porodice kao baze društva i održavanja nataliteta

Predavanja su autorska dela Prof. Miroslava Gojnić, Danijela Davidov Keser,Prim. dr Milan Perović, a nastala na bazi dugogodišnjeg rada i prakse, sprovedenih istraživanja, od kojih su mnoga objavljena u najprestižnijim inostranim medicinskim časopisima, domaćim univerzitetskim udžbenicima, stranim knjigama i udžbenicimarenomiranih svetskih izdavača.

Edukacija, koja je trajala oko dva sata, na temu reproduktivnog zdravlja bila je interaktivnog karaktera, pa su se u diskusiji uključili i prisutni građani.

„Nadamo se da će ove aktivnosti doprineti unapređenju reproduktivnog zdravlja i povećanju populacije u opštini Medveđa, i radujem se da ste i vi deo ovog projekta“-rekao je predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić.