Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

U Medveđi potpisani ugovori sa nemačkom organizacijom HELP

Danas su u foajeu Kulturnog centra u Medveđi,  predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić i Helpov menadžer za ekonomski razvoj Maša Bubanj uručili 15 ugovora o donaciji u okviru projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana“, koji finansira Vlada Nemačke. Među potpisnicima je 10 muškaraca i 5 žena, a dobiće opremu za zanatske, uslužne i poljoprivredne aktivnosti (keramičar, vulkanizer, izrada košnica,  uzgoj voćarskih i povrtarskih kultura…).

Nakon dva kruga selekcije u kojoj je učestvovalo dva puta više zainteresovanih odabrano je 15 finalnih aplikanata koji su zadovoljili socijalne i ekonomske kriterijume za podršku razvoju mikro i malih poslovnih delatnosti istaknuto je danas prilikom potpisivanja ugovora.

Nebojša Arsić predsednik opštine Medveđa istakao je danas da je ovo lep dan za Medveđu i kad god se radi o zapošljavanju onda je to praznik.

„Mi ubrzanim koracima izlazimo iz kruga najnerazvijenih opština. Ono što smo danas učinili sa HELP-om je veliki korak, obirom da smo podelili 15 ugovora“ .

Maša Bubanj, Helpov menadžer za ekonomski razvoj kazala je danas da im je veliko zadovoljstvo što su danas u Medveđi i što su potpislai ugovore sa 15 korisnika grantova.

„Mi smo u Medveđi već bili 2008. godine. Zadovoljni smo što smo opet ovde a sve sa ciljem poboljšanja socio ekonomske situacije u Medveđi“

Potpisni ugovora će do kraja godine dobiti opremu prosečne vrednosti 2.400,00 evra, poslovne i stručne obuke u skladu sa potrebama podržanih delatnosti, umrežavanje i mentoring u toku trajanja projekta.

Dragan Janković iz Bogunovca jedan je od potpisnika ugovora rekao je da se bavi kozarstvom i da će dobijeni novac uložiti u dalji razvoj svog biznisa.

Od 15 korisnika koji su danas potpisali ugovore 5 je žena od čega je jedna pripadnica albanske nacionalnosti Ljida Hiseni. Njena porodica se već bavi pčelarstvom i kako je istakla dobijeni novac će iskoristi za nabavku još košnica kako bi proširili svoj posao.

„Imamo 100 košnica i želeli smo da proširimo posao. Veoma smo zahvalni organizaciji HELP i opštini Medveđa. Od pčelarstva može solidno da se živi i cela moja porodica se bavi tim poslom. Ovaj kraj je inače i prepoznat kao kraj koji je vrlo pogodan za razvoj pčelarstva“ naglasila je Ljida Hiseni.

 

Obaveze potpisnika ugovora o donaciji su finansijsko učešće u iznosu od 20% od vrednosti donirane opreme, 8 časova rada u korist lokalne zajednice, registracija delatnosti u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i/ili dodatno zapošljavanje jednog radnika, kao i pohađanje poslovnih obuka organizovanih od strane Helpa u okviru projekta.

Realizaciju projektnih aktivnosti finansira Help putem donatorskih sredstava uz učešće Opštine Medveđa koja sufinansira direktne troškove nabavke opreme u iznosu od 14.400,00 evra. Vrednost projektne komponente podrške dohodovnim aktivnostima u Medveđi iznosi 36.000,00 evra.

 

Projekat „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana“, ukupne vrednosti 3.858,350,44 evra, uz donatorsku podršku Vlade Nemačke Help realizuje od aprila 2017. do kraja januara 2019. godine. Vrednost dela aktivnosti u Srbiji, za šest gradova i opština i osam ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, iznosi 1.375.630,00 evra. Komponenta ekonomskog osnaživanja kroz podršku dohodovnim aktivnostima u Srbiji realizuje se u Leskovcu, Medveđi, Nišu, Svrljigu, Pirotu i Mionici.