Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

U Mijajlici obeležena slava Sveti Pantelejmon

U Mijajlici kod Bojnika gde se nalaze ostaci pravoslavne crkve Svetog Pantelejmona, i ove godine su se meštani okupili kako bi obeležili crkvenu slavu.

U ime lokalne samouprsve Bojnik slavi je prisustvovao pomoćnik predsednika Boban Petrović, koji je kazao da je opština Bojnik ove godine planirala sredstva za izgradnju, održavanje i obnovu crkvenih i verskih objekata.

„U toku je konkurs za finansiranje ili sufinansiranje projekata crkava i tradicionalnih verskih zajednica na teritoriji opštine Bojnik. Obnova ove crkve počela na inicijativu mesne zajednice i predsednika Stanimira Dojčinovića, a u tome imaju punu podršku opštine Bojnik.“ istakao je Petrović

 

Tokom iskopavanja koje su vršili arheolozi niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u selu Mijajlica pronađeni su temelji crkve. Ovo istraživanje finansirala je opština Bojnik u saradnji sa Mesnom zajednicom i meštanima Mijajlice kazao je predsednik MZ Mijajlica Stanimir Dojčinović i zahvalilose  svima koji su danas prisustvovali slavi.

„Tokom 12 dana aktivno smo radili i pronašli smo temelje crkve. Dalje sada očekujemo da odradimo projekat za koji je predračun i nacrt već odrađen. Nadmo se da ćemo još nešto uspeti da odradimo u toku ove godine i da krenemo sa mrtve tačke. Od prošle godine smo obnovili obeležavanje ovog praznika i nastavićemo da obeležavamo praznik Svetog Pantelejmona i narednih godina.“ rekao je Dojčinović.

  

Svečanom činu rezanja slavskog kolača prisustvovao je i veliki broj gostijuDomaćin slave bio je Jova Vasić, koji je slavu za narednu godinu predao Bobanu Dojčinoviću.

Čin rezanja slavskog kolača obavio je Nebojša Stojanović sveštenik iz Prekopčelice. „Prople godine smo se sakupili na današnji dan na Svetog Pantelejmona sa predtsvanicima sela Mijalica i složili smo se da ponovo podignemo ovu crkvu. Ne znamo ko je spalio ovu crkvu ali znamo jendo a to je da se srpski narod budi i  da želi svoje svetinje opet na nogama. Uz veliku pomoć opštine mi smo otkrili temelje i nadamo se da ćemo do kraja godine uraditi još nešto.“ istakao je sveštenik Nebojša Stojanović.

 

Svi ljudi dobre volje koji žele i mogu da pomognu da se obnovi crkva u Mijajlici novčana sresdtva mogu uplatiti na žiro račun Mesne zajednice Mijajlica broj 840-3258645-47.