Jug Srbije Lebane Vesti

U naselju Šumane sprovedeno niz akcija

U Mesnoj zajednici Šumane, na inicijativu opštinskog odbornika Velibora Pešića, a uz podršku članova Saveta MZ Šumane kao i lokalne samouprave, sprovedeno je mnogo akcija koje i te kako idu u prilog meštanima ovog sela.

Izvršena je kompletna rekonstrukcija mosta preko reke Šumanke, i pri tom su, na istom, zamenjene sve daske i izvršeno je kompletno farbanje mosta koji je, po izjavi meštana, zadnji put ofarban kada je i montiran pre 18 godina.

Urađena je ulična rasveta u mahalama „Iljanica“ i „Kmetovci“ i tom prilikom meštani pomenutih mahala su po prvi put dobili uličnu rasvetu.

Izgrađen je potporni zid u mahali „Reka“, u dužini od oko 30 metara, i treba naglasiti da je ovaj zid najduži koga je radila MZ Šumane, uz dobrovoljno učešće meštana i uz podršku lokalne samouprave .

Izbetoniran je put u dužini od 27 metara u mahali „Iljanica“ gde su meštani dobrovoljnim radom dali doprinos toj akciji a u više navrata su nasipani i uređivani mahalski putevi.

U toku je akcija izgradnje parohijskog doma, kao i zasebne prostorije u sklopu samog doma koju će koristiti meštani, te je tom prilikom objavljen i tekući račun niške Eparhije na kome se mogu uplaćivati dobrovoljna novčana sredstva u pomenute svrhe.

Ovo su samo neke od izvedenih radnih akcija u Šumanu, koje je za kratko vreme dobilo neki novi sjaj. Urađena je ulična rasveta, potprni zid, asfaltirane su neke ulice, nasipani atarski putevi, očišćeno seosko groblje a prošle godine ova Mesna zajednica dobila je i poštu s besplatnim internet kutkom. Pošta u Šumanu uslužuje, pored meštana ovog sela, i okolna naselja Klajić, Lipovica, Radevce, Popovce, Grgurovce i Gornje Vranovce, što je negde oko 2.500 stanovnika opštine Lebane.

Po rečima Šumančana, glavni inicijator svih akcija je odbornik Velibor Pešić, kome su jako zahvalni jer je on, kako kažu meštani, do sada ispunio sva data obećanja za razliku od njegovih predhodnika.

Mesna zajednica Šumane dala je odličan primer ostalima kako, uz dobru volju meštana i još bolju organizaciju, jedno naselje može izgledati uredno, lepo i pristojno za život.

(ICJ)