Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

U nedelju besplatni oftamološki pregledi, ultrazvuk abdomena i laboratorisjke analize

Ministarstvo zdravlja poziva građane Srbije da u nedelju u svojoj lokalnoj zdravstvenoj ustanovi obave preventivni pregled, koji ovog puta podrazumeva oftalmološki pregled, ultra zvuk abdomena i proveru triglecirida i holesterola. Od 8 do 16 časova 98 zdravstvenih ustanova širom Srbije otvoriće svoja vrata i za one građane Srbije koji, iz bilo kojeg razloga, nemaju zdravstveno osiguranje, saopštilo je ministarstvo. Učešće u ovoj akciji i ovog puta uzeće i leskovačka Opšta bolnica.

Ovo je četvrta akcija besplatnih preventivnih pregleda, koju organizuje Ministarstvo zdravlja.  U Opštoj bolnici Leskovac i Domu zdravlja Leskovac u nedelju 24. de embrasvi zainteresovani građani mogu u sklopu besplatnih preventivnih pregleda da izvrše oftamološki pregled,  laboratorijske analize triglicerida, holesterola i šećera u krvi, kao i ultrazvuk abdomena.
EKG Opšta bolnica Leskovac organizuje očne preglede, a laboratorijske i ultrazvučne preglede organizuju se i u Opštoj bolnici Leskovac i Domu Zdravlja Leskovac, navode iz ove zdravstvene ustanove.
Do sada je pregledano više od 50.000 građana, a njih oko 2.000 je upućeno na dalju dijagnostiku. Time je još jednom pokazano da promocija prevencije i rane dijagnostike kao načina brige o sopstvenom zdravlju nema alternativu.Sledeća akcija besplatnih preventivnih pregleda na teritoriji cele Srbije biće organizovana sredinom januara sledeće godine.