Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Niš Vesti

U Nišu održana konferencija o proširenju EU

U sali niškog  Univerzitetu u Nišu danas je održana Međunarodna konferencija „Proširenje EU od Sofije do Londona i nadalje: Rezultati i perspektive za zemlje Zapadnog Balkana“ u organizaciji Ambasade Republike Bugarske u Beogradu.

Konferenciju su otvorili gradonačelnik Niša Darko Bulatović i ambasador Republike Bugarske u Republici Srbiji Radko Vlajkov.

Među učesnicima skupa bili su i predstavnici sofijskog i niškog univerziteta, predstavnici Centra za evropske politike, Asocijacija za istraživanje i razvoj Eurobalkan i Fondacije Konrad-Adenauer Stiftung. Konferneciji je prisustvovao i predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

Na temu „Prioriteti Predsedavanja Bugarske Savetom EU u 2018. i ostvareni rezultati: Pomirenje i dobrosusedski odnosi, povezivanje, digitalna agenda, ukidanje troškova rominga“ govorio je Duško Lopandić, ambasador MSP Republike Srbije u penziji, profesor evropskih politika na Univerzitetu „Sveti Kliment Ohridski“ u Sofiji prof. dr Ingrid Šikova i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu prof. dr Nevena Petrušić.

Druga tema koja je danas obrađene je „Strategija Evropske komisije i vizija EU za Zapadni Balkan: Berlinski proces i samit u Londonu u julu 2018 – šta možemo da očekujemo“. O ovim pitanjima govorili su predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović, predsednik Asocijacije za istraživanje i razvoj Eurobalkan prof. dr Slavenko Grgurević i Lucas Maximilian Schubert iz Fondacije Konrad-Adenauer Stiftung iz Beograda.