Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

U okviru projekta “Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana, Norveška za vas – Srbija“ uključena i opština Medveđa

Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) organizovala je 07. februara u Aleksincu skup u okviru projekta “Podrška Kraljevine Norveške razvoju Zapadnog Balkana, Norveška za vas – Srbija“, koji uključuje i lokalnu samoupravu u Medveđi. Ispred opštine Medveđa, događaju je prisustvovao predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić.

Skup je održan u aleksinačkom Centru za kulturu i umetnost povodom obeležavanja dugoročne saradnje Kraljevine Norveške i Republike Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Norveške Arne Sanes Bjornstad potvrdili su značaj prijateljstva ovih dveju zemalja i izrazili uverenje da će njihova saradnja u budućnosti doneti mnogostruke koristi za građane Srbije.

Ovom prilikom, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kao i brojni gradonačelnici i predsednici opština koje projekat obuhvata, razmenili su ideje o daljim oblastima pomoći i saradnje i podsetili se na relevantne projekte koje je Kraljevina Norveška finansirala u Srbiji sa preko 250 miliona evra tokom više od dve decenije.

Među projektima koje Kraljevina Norveška trenutno finansira u Srbiji nalazi se i projekat „Norveška za vas“, vredan 4,27 miliona evra, koji pruža priliku za pomoć 91 lokalnoj samoupravi iz treće i četvrte grupe razvijenosti. U skladu sa usmerenošću ovog projekta ka povećanju mogućnosti zapošljavanja ranjivih grupa, unapređenju socijalne kohezije i inkluzije, kao i unapređenju infrastrukture, ambasador Kraljevine Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad istakao je usredsređen na ideje koje dolaze od predstavnika opština i gradova, a kako bi zatim Norveška pomogla njihovo sprovođenje.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je projekat „Norveška za vas“ usmeren potrebama na lokalu, i pozvao lokalne samouprave da iskoriste svaku vrstu pomoći koja im se pruža jer će to doprineti boljem životu građana.

 

(Kraj)