Lebane Vesti

U opštini Lebane nema opasnosti od poplava

Nivo reka Jablanica i Šumanke je u opadanju te opštini Lebane ne preti opasnost od poplava. Kako sazanjemo od naših čitalaca voda koja je juče poplavila dvorišta u selima Kojnino, Ždeglovo, Boššnjace i Pertate povukla se. 

Lebane – Kiša je napokon stala i nivo vode u rekama Jablanici i Šumanki je u konstantnom opadanju. U korita se povukla i voda u kanalima i potocima u selima od Lebana prema Leskovcu. Tokom jučerašnjeg dana čitaoci su nam slali fotografije poplavljenih dvorišta i njiva, na svu sreću nije voda nije prodrla u kuće, tako da su veće štete izbegnute. 

jablanica-01 jablanica-02 jablanica-03 jablanica-04 jablanica-05 jablanica-06

Tokom noći i današnjeg dana voda se potpuno povukla iz dvorišta koja su juče bila pod vodom. Ono što smo međutim mogli da vidimo tokom jučerašnjeg dana da je Jablanicom u delu koji protiče kroz Lebane „plivalo“ mnogo plastičnih flaša od sokova, piva, jogurta… Bio je tu i poneki balvan i grane od drveća.
Utoku jučerašnjeg dana najkritičnije je bilo u Konjinu gde je više dvorišta bilo pod vodom, ali se voda na svu sreću tokom noći i današnjeg dana povukla. I u Pertatu preko puta trgovine Zajac tekođe je bilo kritično gde je više kuća u Romskom naselju bilo pod vodom, ali kako su nam javili naši čitaoci voda se i iz tih dvorišta povukla.

konjino-centar-1 konjino-centar-2 konjino-centar-3 pertate-1 pertate-3 pertate-2

Nadležni i ovog puta apeluju na građane da u kanalima i rečnim koritima ne bacaju otpad, kako bi oni usled većih padvina bili čisti i spremni da prime svu količinu vode. Kako smo saznali od meštana kojima su dvorišta bila poplavljena da se to ne bi desilo da su kanali bili očišćeni, međutim iz lokalne samouprave kažu da se kanali redovno čiste ali da nesavesni građani inzova i iznova bacaju otpad i na taj način sužavaju kanale.