Jug Srbije Leskovac Vesti

U OŠ „Svetozar Marković“ u Leskovcu danas održana priredba povodom Svetskog dana Roma

U Centru za stručno usavršavanje i obrazovanje u Leskovcu,  Organizacija Romska obnova saradnja i alternativa-ROSA danas je organizovala mini priredbu sa učenicima od I do IV razreda OŠ „Svetozar Marković“ u Leskovcu. Priredba je organizovana u okviru obeležavanja 8.aprila Svetskog dana Roma, sprovodeći projekat „Unapređivanje mogućnosti za obrazovanje i integraciju Roma u Srbiji“ koji je podržan od strane Programa Romskog obrazovnog fonda (REF).

Osnovna škola „Svetozar Marković“ i Predškolska  ustanova „Vukica Mitrović“  Partneri su na projektu, sa kojom je Organizacje ROSA potpisala  protokol o saradnji,  kako bi se što kvalitetnije implementirale aktivnosti na projektu.  Oko 50 učenika i 70 roditelja su direktni korisnici projekta i oni kroz aktivnosti  koje organizacija ROSA sprovodi kroz ovaj projekat dobijaju dodatnu podršku u obrazovanju.

Kroz današnju aktivnost, za 43 učenika, posle organizovane priredbe podeljeni  su školski ranci i komplet školskog pribora.

Danas, ovom aktivnošću želimo da damo doprinos u obeležavanju 8. aprila Svetskog dana roma i da ukažemo na položaj u kome se Romi kao zajednica nalaze.

    

Svetski dan Roma ne sme da bude simboličnog značaja, ovo je prilika da se na ovaj važan dan za rome upozori na izuzetno težak društveni i ekonomski položaj romske  nacionalne manjine.

Romskoj zajednici u Srbiji i na lokalu,  mora da se pruži prilika da budu vidljiviji i da se rešavanju  problema sa kojima se romska zajednica suočava pristupi  krajnje ozbiljno i kroz institucije sistema.

Pozivamo Gradonačelnika Leskovca dr Gorana Cvetanovića, lokalnu samoupravu  i sve aktere u društvu, da učine dodatne napore i da odlučnije, brže i jače pristupe rešavanju problema romske zajednice u Gradu, kako  bi romska zajednica u Leskovcu,  koja je procentualno jedna od  najbrojnijih u Srbiji, život u naseljima u kojima žive učinili kvalitetnijim i prijatnijim za život .

Zajedničkim snagama i naporima  možemo da  doprinesemo da se položaj Roma u našem gradu i našoj zemlji promeni na bolje, jer jedino tako možemo biti svi zajedno bolje i lepše društvo, navodi se u saopštenju Romske organizacije ROSA.