Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

U Radonjici održana šesta po redu manifestacija „Dani višnje“

Kao i prethodnih godina na manifestaciji se okupio veliki broj proizvođača ovog voća. Na početku, svi zainteresovani poljoprivrednici imali su priliku da čuju predavanja Poljoprivredne stručne službe, nakon čega je je započet kulturno umetnički program.

U ime stanovnika MZ „Radonjica“, obratio se Goran Ristić, zahvalio se svima što su se okupili u velikom broju i kazao:

„Naša Radonjica, kao istaknuti proizvođač višanja dobila je priliku da treću godinu zaredom organizuje ovu manifestaciju, zato se nadamo da ćemo opravdati dato nam poverenje i ponovo biti domaćini Dana višnje“.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović podržao je i ovu manifestaciju. Svim prisutnima poželeo je dobar plasman i puno uspeha u daljem radu i istakao:

„Sa zadovoljstvom podržavamo organizovanje ovakvih aktivnosti, jer želimo da promovišemo naša ruralna područja, ali i da motivišemo mlade ljude da se okrenu ka poljoprivrednoj proizvodnji. Poljoprivreda je razvojna šansa leskovačkog kraja, kao i čitave Srbije. Grad Leskovac svake godine ulaže značajna sredstva u ovu oblast sa tendencijom da ih u narednim godinama povećava. Ove godine smo, uprkos situaciji sa virusom korona, za tu namenu opredelili čak 108 miliona dinara, a trudićemo se da iz godine u godinu ta izdvajanja uvećavamo. Do sada smo sa 216,5 miliona dinara podržali 6.300 poljoprivrednih proizvođača i nastavićemo sa tim i u narednom periodu.“

Na ovogodišnjim Danima višnje organizovano je takmičenje u brzom čišćenju višanja, pobedu je odnela Kocić Slavica i pored nje podeljene su nagrade za najbolju višnju koja je pripala Mišić Lazaru, nagrada za najveću površinu pod višnjom je otišla u ruke Tončić Bojana, a kao najmlađi proizvođač nagrađen je Mihajlović Nikola. Nagrade je uručio gradonačelnik Cvetanović.

infocentarjug.rs