Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

U RPK Leskovac razgovori o mogućnostima saradnje privrednika sa juga Srbije i iz Velike Britanije

Danas je u Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu razgovarano o privrednim potencijalima juga Srbije i mogućnostima saradnje sa Velikom Britanijom. U razgovorima su učestvovali predstavnici Britansko – srpske komore iz Ujedinjenog kraljevstva i predstavnici Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

      

      

Predstavnici Britanso-srpske komore iz Ujedinjenog kraljevstva istakli su interesovanje za oblast poljoprivrede, prehrambenu industriju , turizam , banjska lečilišta i farmaceutsku industriju.
Direktor PKS RPK Jablaničkog i Pčinjskog okruga Goran Jović je istakao da je Ujedinjeno kraljevstvo izdvojilo 4 milijarde evra za investicije u ove oblasti, a sastanak je upriličen kako bi se razgovaralo o carinskim stopama i mogućnostima ekonomske saradnje koja je prošle godine imala sa Srbijom obim od 91 milion evra suficita. Suficit je povećan za 21 odsto u odonosu na raniji period.
Dr Dejvid Klensman , predsednik Britansko-srpske komore naglasio je da Srbija nije samo Beograd i da u tom kontekstu jug Srbije ima resurse koje može ponuditi u razmeni sa ovom zemljom. On je kao prioritete ove saradnje izdvojio pre svega primarnu poljoprivrednu prioizvodnju, prehrambenu industriju , farmaceutsku indistriju i razvoj banjskog turizma. Uz to Srbija ima i snažan IT sektor koji bi dao logističku podršku ovoj saradnji.
         
       
Sastanku je prisustvovao veliki broj privrednika obe zemlje, a kako je zaključeno ovo je ujedno prva poseta jugu Srbije koje će biti još intenzivnije u narednom periodu.
Video prilog možete pogledati na ovom linku
https://www.youtube.com/watch?v=LeGv0vvSqTo