Bojnik Društvo Vesti

U selu Mijajlica obeležena slava Sveti Pantelejmon

U bojničkom selu Mijajlica danas je na temelju crkve Svetog Pantelejmona obeležen istoimeni praznik u pisustvu meštana ovog i okolnih sela. Slavski kolač presekao je jerej prekopčelački, Nikola Mladenović koji je ujedno pozvao sve meštane i ljude dobre volje da daju svoj doprinos i pomognu u izgradnji novog hrama.

   

Boban Dojčinović, ovogodišnji domaćin slavski kolač za narednu godinu predao je Daliboru Jovanoviću iz Mijajlice.

   

Za izgradnju hrama Svetog Pantelejmona u Mijajlici neophodna su novčana sredstva ili donacije u vidu građevinskog materijala. Opština Bojnik je 2019. godine izdvojila 800.000 dinara za izgradnju crkve. Prema rečima izvođača radova ovaj novac utrošen je samo za temelj crkve… Ovom prilikom pozivaju se svi humani ljudi dobre volje da uzmu učešće, prema svojim mogućnostima, i pomognu u izgradnji hrama.

Opširnije u video prilogu:

Sveti Pantelejmon – velikomučenik i iscelitelj, zaštitnik je zdravstvenih radnika i esnafska slava farmaceuta. Rodom iz Nikomidije. Mošti su mu čudotvorne. Priziva se u molitvi prilikom vodoosvećenja i osveštavanju ulja. Kao mlad izučavao je lekarske nauke. Jednom ga je pozvao sveštenik i krstio ga, nakon čega je Pantelejmon uspeo da izleči slepog čoveka. Lekari su ga tada, verovatno iz zavisti, optužili kao hrišćanina i morao je na sud pred cara Maksimilijana.  Pred njim je izlečio jednog čoveka od dugotrajne bolesti. Pantelejmonovo čudo i isceliteljska moć privukli su mnoge ljude hrišćanstvu. Kada ga je car stavio na muke, više puta mu se javio Bog i spasao ga. Nisu mogli da ga ubiju, jer se mač lomio, dok on sam nije rekao da ga poseku.  Posečen je jula 304. godine pod jednim drvetom masline, koja je postala puna ploda. Za Pantelejmonove mošti koje se čuvaju na Svetoj gori se veruje da su čudotvorne, kao i njegova ikona. Lečio je slepe, mučene i siromašne. Ime Pantelejmon znači svemilostivi. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.

infocentarjug.rs