Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

U Sijarinskoj banji najbrži za Časni krst Miloš Doderović

Srpska pravoslavna crkva je juče proslavila Bogojavljenje – „objavljivanje Bogočoveka“ i „uvođenje Hrista u mesijansku misiju“. Bogojavljenjem se obeležava to što je, po verskom učenju, Jovan Krstitelj, pošto je krstio Isusa Hrista, video kako se „nebo otvara“ i na Isusa „sleće Sveti duh“ u „obliku goluba“. Bogojavljenje se obeležava širom Srbije tradicionalnim plivanjem za bogojavljenski krst.

U Jablaničkom okrugu se plivalo u tri opštine: Vlasotince, Grdelica i Medveđa. Medveđani, su se za Časni krst nadmetali na bazenu u sklopu kompleksa “Gejzer” u Sijarinskoj Banji.

 

Posle Bogojavljenjske liturgije, koju je služio paroh Sijarinsko banjski jerej Dragan Ilić, takmičari su bili spremni za start. Za Časni krst je plivalo 14 momaka: Marko Savić, Siniša Popović, Vojislav Radojević, Rajko Marković, Miloš Ivanović, Nikola Zarubica, Miloš Milaković, Dragan Ilić, Milan Vasić, Dejan Perišić, Đorđe Dimić, Miloš Doderović, Milan Kovinić i Davor Čolović.

Najbrži je bio 32-godišnji Miloš Doderović koji je do “nagrade” stigao za 20 sekundi. Drugo mesto osvojio je Milan Kovinić a treće Davor Čolović.

Posle plivanja, za učesnike i okupljenih oko 150 meštana Sijarinske banje, Medveđe i okoline, priređena je skromna zakuska uz vruću rakiju i kuvano vino. Nagrade za prva tri mesta i zahvalnice za učešće na Bogojavljenskom plivanju za časni krst, dodelili su direktor SBR „Gejzer“ prim. Dr Zoran Radenković i paroh Sijarinsko-banjski, jerej Dragan Ilić.

Organizatori ovogodišnjeg plivanja za Časni krst bili su Crkvena Opština Sijarinska Banja i SBR Gejzer Sijarniska Banja u saradnji sa Turističkom Organizacijom Opštine Medveđa, pod pokriviteljstvom Opštine Medveđa.

 

Izvor/Foto: TOM