Društvo Medveđa Sijarinska banja Vesti

U Sijarinsku banju na odmor i sa vaučerima

Turistička sezona u Sijarinskoj banji još ne jenjava. Sa svakim sunčanim danom u ovom poznatom banjskom lečilištu Gornje Jablanice jako je živo jer tada banju poseti veliki broj kupača koji spas od vrućina traže na nekom od bazena u Sijarisnkoj banji.

Sijarinska banja – U specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Gejzir ima 267 ležajeva, a u privatnom smeštaju još oko 700 mesta i popunjenost se kreće negde oko 80 % rekao je za naš portal Dragan Denić, šef turističko informacionog centra u Sijarinskoj banji.

Sijarinska banja 002

On ističe da su cene jako povoljne. „Napomenuo bih da su cene u banji jako primamljive. U Specijalnoj bolnici „Gejzer“ pun pansion sa tri obroka košta 2800 dinara. U cenu su uračunate sve terapije i rehabilitacija, osim ručne masaže“ ističe Denić. Ono što je jako bitno da se naglasi je da svi gosti Sijarinske banje u Specijalnoj bolnici „Gejzer“ mogu koristiti vaučere za subvencionisani smeštaj koje izdaje Ministarstvo trgovine i turizma Vlade Srbije. Uslov da se koristi vaučer je da primanja ne prelaze 60.000 dinara i da boravite najmanje 5 dana u turističkom centru.

Sijarinska banja 007 Sijarinska banja 006 Sijarinska banja 001

U domaćoj radinosti cene se kreću od 400 do 600 dinara po ležaju, u zavisnosti od kategorije smeštaja. Većina soba u privatnom smeštaju ima posebna kupatila, TV prijemnik i Wi-Fi internet.
Kako naglašava Denić svake godine se u Sijarinskoj banji turistički radnici trude da dodatno obogate ponudu kako bi privukli i probirljivije goste.
„Najviše radimo na promociji Sijarinske banje organizovanjem različitih kulturno-zabavnih manifestacija. Ove godine 19. Gejzerske noći bile su izuzetno posećene, tako da nekih večeri nije bilo dovoljno mesta da svi zainteresovani posetioci sednu. Od sportskih manifestacija u banji je organizovan turnir u malom fudbalu. Još jedna izuzetno posećena manifestacija koja se organizuje u banji i postaje polako tradicionalna je „Zlatni kotlić“. Kada smo organizovali prvi „Zlatni kotlić“ ljudi su bili toliko oduševljeni, tako da sada svake godine ima sve više posetilaca i učesnika manifestacije“, podvlači Denić.

Gejzerske noci 01 Zlatni kotlic 001

Po njegovim rečima gostiju ima iz svih krajeva zemlje, ali i iz Makedonije i Republike Srpske. Tradicionalno najverniji posetioci ove banje su gosti iz Vojvodine. Sijarinska banja ima 26 lekovitih izvora mineralne vode od kojih su 18 potpuno stavljeni u funkiciju, ističe Denić. Ono što ovu banju čini posebnom je i gejzer, koji je možda i najpoznatiji u Evropi, a ono što je posebno interesantno je to da u banji postoji i žuti bazen, koji datira još iz doba Rimljana. Bazen je napravljen u dimenzijama Rimskih termi i veruje se da su još stari Rimljani koristili Sijarinsku banju za lečenje i odmor.

Sijarinska banja 005 Sijarinska banja 004 Sijarinska banja 003

Iz banje pozivaju goste da posete ovaj turistički centar makar na jedan dan ili vikend, da se rekreiraju ili okupaju na nekom od bazena i na taj način napune baterije za brzi tempo života koji se odvija u gradskim sredinama.