Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Prognoza vremena Srbija Vesti

U Srbiji se u naredna tri dana očekuju temperature i do 38 stepeni

Novi talas tropske vreline je stigao u Srbiju. Meteorolozi su proglasili narandžasti meteo-alarm, a lekari preporučuju da se tokom najtoplijeg dana ne izlazi napolje, kao i da se vreme provodi u rashlađenim i zamračenim prostorijama.

U Srbiji se u naredna tri dana, prema prognozama, očekuju temperature i do 38 stepeni. Vruće je zbog polja visokog pritiska koje onemogućava da se svežiji vazduh probije do našeg područja.

Iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ preporučuju građanima da životni prostor uvek bude rashlađen, kao i da bi idealno bilo da se sobna temperatura održava ispod 32 stepena tokom dana i ispod 24 stepena tokom noći, što je naročito važno za hronične bolesnike, decu uzrasta do dve godine i starije od 60 godina.

Iz Instituta „Batut“ preporučuju tuširanje i kupanje u rashlađenoj vodi, kao i primenu hladnih obloga, peškira i sunđera.

Dodaje se da bi trebalo da nosite laganu, komotnu odeću od prirodnih materijala, svetlih boja, a ako izlazite napolje, nosite šešir ili kapu sa širokim obodom i naočare za sunce.

Preporuka je da redovno unosite tečnost, pre svega vodu, ali i da isključite alkohol i smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Uzimajte manje a češće obroke. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem proteina.

Pomozite drugima
Lekari podsećaju da bi trebalo da redovno proveravate kako su vam članovi porodice, prijatelji i susedi, koji žive sami, kao i da bi osobama koje su pod zdravstvenim rizikom (deca, trudnice i osobe starije od 65 godina) mogla da zatreba pomoć tokom vrelih dana.

Iz „Batuta“ dodaju da bi ako neko od njih uzima lekove, trebalo da proverite sa njihovim lekarom da li ti lekovi utiču na termoregulaciju.

Ako imate zdravstvenih problema lekove držite na temperaturi ispod 25 stepeni ili u frižideru u skladu sa uputstvom. Zatražite medicinski savet ako patite od nekog hroničnog oboljenja ili istovremeno uzimate više različitih lekova.

Ako se vi ili neko drugi ne oseća dobro…
Ukoliko osećate vrtoglavicu, slabost, uznemirenost, intenzivnu žeđ ili imate glavobolju, potražite pomoć i što je pre moguće pređite u ohlađen prostor i izmerite telesnu temperaturu.

Popijte nekoliko gutljaja vode ili voćnog soka sobne temperature.

Ako vam se jave bolni grčevi u mišićima, što je posledica dužeg vežbanja po veoma toplom vremenu, preporuka je da se sklonite u hlad ili da uđete u rashlađeni prostor.

Počnite postepeno da unosite tečnost, najbolje vodu. Ako toplotni grčevi potraju duže od jednog sata, treba da potražite lekarsku pomoć.

Obratite se lekaru ako osetite neuobičajene simptome ili ako simptomi dugo traju.

Iz Instituta „Batut“ napominju da ukoliko primetite kod nekog od članova vaše porodice ili ljudi kojima pomažete toplu, suvu kožu i buncanje, pojavu grčeva ili nesvesticu, odnosno gubitak svesti, odmah pozovite lekara ili Hitnu pomoć.

Dok čekate na pomoć, pokušajte osobu da rashladite hladnim oblogama, dajte joj da pije tečnost, oslobodite je viška odeće.

Izvor: RTS