Lebane Vesti

U subotu se održava manifestacija "Ulicama Caričinog Grada"

U cilju promovisanja kulturno – istorijskog nasleđa opštine Lebane, a na inicijativu Gimnazije iz Lebana i uz podršku OŠ “Vuk Karadžić” iz Lebana, OŠ ,,Radovan Kovačević Maksim“ iz Lebana, Trgovinsko ugostiteljske škole iz Leskovca, Turističke organizacije opštine Lebane i Narodnog muzeja iz Leskovca organizuje se manifestacija pod nazivom “Ulicama Caričinog Grada”. Tvorac jednog dela projekta je Milan Živković, nastavnik istorije u OŠ „Vuk Karadžić“ iz Lebana, koga je angažovala lebanska gimnazija.

 

Lokalitet Caricin Grad 01

Manifestacija se održava u subotu 21. maja sa početkom u 11 sati na arheološkom lokalitetu Caričin Grad, u blizini Lebana. Kako ističu organizatori cilj manifestacije je oživeti jedan običan dan u Caričinom Gradu kakav je bio u 6. veku. Učenici će, u pratnji svojih nastavnika pešice iz Lebana otići do lokaliteta, a na samom Caričinom Gradu organizatori su pripremili bogat kulturno – sportski program. Teatar “Gimnazijalac” lebanske gimnazije će izvesti dramski komad “Justinijanu u čast” po tekstu Zorana B. Mladenovića, nekadašnjeg profesora gimnazije. Održaće se i sportske igre, zatim radionice kaligrafije, vizantijskog portreta, mozaika, farbanja stakla, izrade nakita, grnčarije i vizantijskog obrazovanja. Posebno je interesantno to da će učenici Trgovinsko ugostiteljske škole iz Leskovca, uz podršku lebanske Gimnazije, pripremiti Romejski ručak odnosno pripremiće i poslužiti jela iz vizantijskog perioda.

Lokalitet Caricin Grad

Kako naglašavaju iz organizacionog odbora svi posetioci manifestacije će u pratnji turističkih vodiča moći da prošetaju ulicama Caričinog Grada i upoznaju se sa bogatom istorijom ovog lokaliteta. Turistički vodiči će biti učenici Trgovinsko ugostiteljske škole iz Leskovca, koji su prošli obuku za turističke vodiče u Narodnom muzeju u Leskovcu.