Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

U subotu šetnja ulicama Caričinog grada

Na arehološkom lokalitetu Justiniana Prima – Caričin Grad u subotu, 9. juna od 8.30 časova, održava se treća po redu manifestacija „Ulicama Caričinog grada“. Organizatori su OŠ “Vuk Karadžić” iz Lebana i Turistička organizacija Lebana.
Cilj ove lepe manifestacije je da se oživi i prikaže što autentičnije jedan običan dan u Caričinom Gradu kakav je bio u 6. veku, kao i da se promoviše kulturno-istorijskog nasleđa opštine Lebane.
Profesor istorije u školi „Vuk Karadžić“ u Lebanu Milan Živković za Info centar juga kaže mu je drago da se manifestacija održava po treći put i da je postala redovna aktivnost škole.
 „Učenici će učestvovati u radionicama izrade mozaika i predmeta od gline, vizantijskog slikarstva, kaligrafskog pisanja, izrade nakita i farbanja stakla. Narodni muzej iz Leskovca prirpemio je izložbu foto dokumentacije o iskopavanjima na Caričinom Gradu i edukativne radionice za učenike osnovnih škola.“
Program počinje svečanom akademijom na kamernoj sceni, a potom se kreće u obilazak Caričinog Grada. Učenici Gimanzije imaće ulogu vodiča i upoznaće sve prisutne sa radonicama koje se održavaju na lokalitetu. Predavanje o značaju Justinijane Prime i Justinijanu Velikom održaće jerej jablaničkog namesništva Srpske pravoslavne crkve, Filip Stevanović.
Manifestacija „Ulicama Caričinog Grada“ okupće učenike i nastavnike koji će prikazati posetiocima jedan dan iz života vizantijske metropole. Ove godine u programu učestvuju učenici osnovnih škola „Vuk Karadžić“, „Radovan Kovačević Maksim“ i „Radoje Domanović“, potom učenici lebanske Gimanzije, hor „Toplički biseri“ iz Žitorađe i predstavnici Narodnog muzeja iz Leskovca.