Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

U subotu uspon na Radan

U subotu 28. jula PBK „Zmaj sa Radana“ iz Bojnika organizuje 5. tradicionalni Uspon na Radan, odnosno, vrhove Sveti Petar (1148 m) i Kamen (1050 m).

Od ove godine „Uspon na Radan“ se nalazi u kalendaru Planinarskog Saveza Srbije kao tradicionalna akcija. Mesto okupljanja i početak akcije je u selu Borincu, udaljenom 17 km od Bojnika. Do Borinca vodi asfaltni put i može se doci iz pravca Bojnika ili Lebana.

Dužina staze je 11 km a visinska razlika je 532 m. Staza se prelazi za 5 – 6 sati laganog hoda sa zadržavanju na vrhovima Sveti Petar i Kamen.

Vrh Sveti Petar je šumovit i na njemu se nalazi crkva posvećena Pavlu i Petru. Vrh Kamen je vidikovac sa koga se pruža jedan od najlepših pogleda u Srbiji. Staza je kružna i dobro je uređena i obeležena. Spada u red lakših staza i prilagođena je svim uzrastima. 

Juče je PBK „Zmaj sa Radana“ imao akciju u kojoj su očistili kružnu planinarsku stazu od sela Borinca preko mesta „česma“ do vrha Sv. Petar i preko mahale Ostatovci nazad u selo.

„To je staza kojom će se u subotu 28.jula kretati učesnici naše tradicionalne planinarske akcije, pete po redu.  Jedno je sigurno, svi oni koji budu učestovali na akciji uživaće u prelepim pejzažima i osetiće mila nedra naše Radan planine!!! Na stazi smo prepravili markacije, prokrčili pojedina mesta i spremili je za naše goste. Na pojedinim mestima je priroda prosto netaknuta, i to nam daje elana da i dalje dolazimo sa posebnim zadovoljstvom i radošću, ali i sa odgovornošću prema prirodi koja bi trebalo da prati svaki nas dolazak u ovaj park prirode.  Svojim gustim krošnjama gora nas je čuvala od sunca, a pitka izvorska voda okrepila dušu“ saopštili su iz PBK „Zmaj sa Radana. 

Plan i satnicu akcije pogledajte ovde:

08.00 – 09.00 – Okupljanje i prijavljivanje ucesnika u štabu akcije
09.00 – Otvaranje akcije i polazak na stazu. Staza vodi 
pored borinske crkve i većim delom je kroz šumu. 
11.30 – Izlazak na vrh Sveti Petar, pauza na vrhu…
12.30 – Izlazak na vrh Kamen, uživanje u pogledu sa vrha…
13.00 – 15.00 – Silazak sa Kamena do Borinca
15.00 – 17.00 – Ručak, podela zahvalnica, druženje…
17.00 – Završetak akcije.

Važne napomene:

– PBK „Zmaj sa Radana“ obezbeđuje vodiče na stazi, kao i medicinsku ekipu koja ce biti stacionirana u Borincu.
– Svaki učesnik treba da ponese najmanje 2 litra vode na stazi, kao i sendvice, voće, slatkiše…
– Obući se u skladu sa vremenskim uslovima toga dana. Obavezna udobna obuća, naočare za sunce, krema za sunce…
– Klubovi treba da dostave spisak učesnika i da prijave eventualne kandidate za najmlađeg i najstarijeg učesnika.
– Učesnici koji dođu samostalno, obavezni su da se prijave u štabu akcije zbog utvrđivanja broja učesnika i planiranja ručka. 
– Svaki učesnik učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom PSS-a

Izvor PBK „Zmaj sa Radana“