Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

U Vizitorskom centru Teodora nastavljen Naučni skup „Kulturno istorijska baština juga Srbije“

Danas je u Vizitorskom centru Teodora nastavljen Naučni skup „Kulturno istorijska baština juga Srbije“ na kojem su učestvovali predstavnici  Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, Narodnog muzeja u Leskovcu, Arheološkog instituta u Beogradu i predstavnici Opštine Lebane.

Prisutne je najpre pozdravio domaćin današnjeg skupa, predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović.

“ I ako su istraživanja na lokalitetu Caričin grad počela još 1912. godine na ovom mestu i Lebanu uopšte, do danas nije bilo značajnijeg naučnog skupa čija je tema Justinijana prima, jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji. Sama ta činjenica naravno ne govori o nezainteresovanosti naučne i stručne javnosti za ovaj lokalitet, naprotiv, već o nedovoljnoj saradnji naučnih ustanova sa lokalnom samoupravom, što je za posledicu imalo nedovoljnu i neadekvatnu promociju ovog arheološkog bisera. Dok je u drugim delovima Srbije država ulagala i ulaže značajna sredstva za promociju Viminacijuma ili Sirmijuma, Medijana, Gamzigrada ili tvrđave Golubac na primer, dotle je naš Caričin grad decenijama ostajao sa strane i ako su ovde godinama dolazili poznati naučnici i studenti iz cele Evrope. Zbog toga , mi iz lokalne samouprave, na ovaj skup gledamo kao na prekretnicu. Na prekretnicu u boljem razumevanju i saradnji pre svega sa Narodnim muzejem u Leskovcu, zbog čega sam veom zahvalan direktorki leskovačkog muzeja i direktoru Instituta za savremenu istoriju, Momčilu Pavloviću“ – kazao je Bogdanović.

„Da bi rezultati na promociji Caričinog grada bili vidljivi neophodan je zajednički rad, sinhronizacija aktivnosti i promišljen nastup. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom nedavne posete lokalitetu Caričin grad, obećao je značajna ulaganja države u opremanju samog lokaliteta ali i Vizitorskog centra što nas obavezuje da od ovog mesta napravimo centar za okupljanje arheologa, vizantologa, istoričara iz čitave Srbije, regiona i Evrope ali i turista koji su tek odnedavno počeli da otkrivaju značaj Justinijane prime. Izgovora više nema jer sve ostaje na nama, na našoj veri u uspeh i sposobnost da pokažemo da znamo i možemo, i da ćemo učiniti sve da Caričin grad bude na listi Uneska kao deo svetske kulturne baštine“ – kazao je Bogdanović.

Nakon obraćana domaćina ovog skupa Ivana Bogdanovića, predsednik opštine Lebane, prisutnima se obratio profesor dr Momčilo Pavlović koji je tom prilikom naglasio da: „Jug Srbije ima šta da ponudi. Zato sam danas ovde da podržim i podstaknem na sistematsko i kontinuirano izučavanje ukupne baštine juga Srbije od etnologije, arheologije, istorije i drugih nauka, kao i da uključimo što veći broj institucija i pojedinaca. Dolaskom u Vizitorski centar Teodora, prvo što mi je palo na pamet je sledeće, ono što ima Narodni muzej u Beogradu, ono što je odneto odavde, podhitno treba pokrenuti postupak replike i vraćanja eksponata Narodnom muzeju Leskovac a po logici replike tih stvari trebalo bi postaviti i ovde u Vizitorskom centru. Ako napravite dobre sadržaje, dobre arheološke kampove koji mogu biti međunarodni i puno drugih sadržaja kakve imaju drugi lokaliteti u svetu, ja misli da bi Caričin grad mogao da bude finansijski samoodrživ a kasnije i da donosi određene prihode“– kazao je u svom izlaganju profesor Momčilo Pavlović ponudivši svaki vid pomoći, lokalnoj samoupravi, u ime Instituta za savremenu istoriju.

   

   

   

Profesor doktor Momčilo Pavlović, kazao je da je Caričin grad svetska referenca, koja prevazilazi lokalne i srpske okvire i to je tačka koju mi možemo da ponudimo čitavom svetu.

   

Učesnici Naučnog skupa po završetku sastanka obišli su lokalitet Caričin grad.

(Kraj)