Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

U Vučju danas održana manifestacija „Dani kruške“

U Vučju je danas održana manifestacija „Dani kruške“,7. po redu, koja ima za cilj promociju poljoprivrednih proizvođača i ove kulture po kojoj je vučjanski kraj prepoznatljiv.

U ime lokalne samouprave prisutnima se obratio Andrija Atanasković, član Gradskog veća, koji je rekao:

„Od ukupne površine zasada voća u Jablaničkom kraju, pod kruškom je preko 530 hektara, što je negde oko 10 posto. S obzirom na to da se najveće površine pod kruškom nalaze upravo u vučjanskom kraju, ova manifestacija danac, ovde, predstavlja dobru priliku da proizvođači prikažu najbolje od ovog voća, da dobiju korisne savete od stručnih službi koji će im pomoći da unaprede svoju proizvodnju.

Kao odgovorna lokalna samouprava svesni smo da je za razvoj proizvodnje neophodna i naša podrška. Zato smo za potrebe poljoprivrede i potrebe poljoprivrednih proizvođača samo ove godine izdvojili oko 110 miliona dinara, od čega 50 miliona dinara za poljoprivredne subvencije. Sa ovom praksom, Grad Leskovac će i u buduće težiti da obezbedi sredstva za poljoprivredne proizvođače“.

Predsednik Saveta mesne zajednice Dejan Pešić se zahvalio gradonačelniku Goranu Cvetanoviću i lokalnoj samoupravi na podršci koju pružaju poljoprivrednim proizvođačima.

U okviru manifestacije „Dani kruške“ organozovano je takmičenje u brzoj pripremi krušaka za kompot, a dodeljene su i nagrade za najveću površinu na kojoj se uzgajaju kruške, za najlepšu gajbu krušaka, za najbolju rakiju i za najmlađeg uzgajivača kruški.