Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Učenici drugog razreda OŠ „Radovan Kovačević – Maksim“ iz Lebana današnji dan proveli su na lokalitetu Caričin grad, u vidu ambijentalne nastave

Učenici drugog razreda OŠ „Radovan Kovačević – Maksim“ iz Lebana današnji dan proveli su na lokalitetu Caričin grad, u vidu ambijentalne nastave.

Ovakav vid nastave predviđa se godišnjim planom rada škole pod nazivom „Učionica je svuda oko nas“, koja osim obrazovnog ima i vaspitni karakter. Na samom početku organizovan je obilazak lokaliteta Caričin grad u kome su deca mogla da osete duh prošlosti. Nešto kasnije prezentovan je i film koji je još bliže đacima dočarao izgled grada kojeg je u 6. veku podigao car Istočnog Rimskog Carstva Justinijan. Ovaj lokalitet iz 6. veka se nalazi se na 7 km od Lebana i jedan od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana.

Na arheološkom lokalitetu Caričin grad učenike je dočekao svima dobro poznati čuvar, Dragan Spasić.

Uz pratnju svojih učitelja Ljubinke Bogdanović, Slobodana Milenkovića i Jelene Anđelković učenici su svoja stečena znanja pokazali u kvizovima i fizičkim sposobnostima.

 

Veliku podršku u realicaziji ambijentalne nastave pružila je lokalna samouprava i Turistička organizacija opštine Lebane, koja je po rečima direktora škole Nebojše Đorđevića bila odličan domaćin.

„Zalagaću se da ovakav vid nastave postane praksa naše škole. Kada deci na licu vidite osmeh, sreću i zadovoljstvo na licu, to znači da ste uspeli. Koristim priliku da se zahvalim lokalnoj samoupravi koja je obezbedila prevoz i obrok za decu, kao i Turističkoj organizaciji koja je bila odličan domaćin“ – rekao je direktor Đorđević.

 

infocentarjug.rs