Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Učenici oživeli Caričin Grad na jedan dan

Učenici lebanskih škola, u saradnji sa svojim nastavnicima, oživeli su danas Caričin Grad na manifestaciji „Ulicama Caričinog Grada“, koja se po trećI put organizuje na ovom areheološkom lokalitetu nadomak Lebana.
Manifestacija, koju je osmislio nastavnik istorije Milan Živković iz Lebana, treću godinu za redom održana je na arehološkom lokalitetu Yustiniana Prima poznatijem kao Caričin Grad. Podršku su dali učenici i nastavnici osnovnih škola „Vuk Karadžić“, „Radovan Kovačević-Maksim“ i „Radoje Domanovič“, potom gimanzijalci iz lebanske Gimnazije, Turistička organizacija iz Lebana i Narodni muzej iz Leskovca, a s ciljem da se promoviše kulturno-istorijsko nasleđe opštine Lebane.
Program je počeo svečanom akademijom na kamernoj sceni koju su priredili učenici OŠ „Vuk Karadžić“ iz Lebana. Učenici su , odeveni u odeću iz tog doba specijalno pravljenu za ovu priliku, govorili o istorijatu Caričinog Grada. Muzičku podršku dali su članovi hora „Toplički biseri“  pri hramu Svetih apostola Petra i Pavla iz Žitorađe, koji su izveli nekoliko kompozicija.
Veoma mi je drago da se manifestacija održava po treći put, i da smo iz godine u godinu bogatiji za nova iskustva i nova prijateljstva. Prezadovoljan sam radom i entuzijazmom koji su pokazali učenici OŠ „Vuk Karadžić“ koji su i izneli program manifestacije i postali najbolji promoteri Caričinog Grada. Hvala svima koji su učestvovali ove godine, Turističkoj organizaciji, Gimnaziji, OŠ „Radovan Kovačević- Maksim“ i OŠ „Radoje Domanović“ a posebno horu Toplički biseri koji su svojim predivnim glasovima upotpunili manifestaciju.“, rekao je za Info centar juga nastavnik istorije Milan Živković.

 

 

 

 

 

Nakon svečane akademije krenulo se u obilazak Caričinog Grada. Na sa samom ulasku u grad bila su dva viteza koji su „čuvali“ grad, baš kao nekada. Učenici Gimanzije iz Lebana imali su ulogu vodiča i upoznali sve prisutne o svakom delu Caričinog Grada od samog ulaska u grad do najviše kule odnosno Akropolja.

 

 

 

 

U gornjem delu grada priređene su različite radionice i to kaligrafija, vizantijski portret, farbanje stakla, te izrada mozaika, nakita i grnčarije. Posetioci su mogli da vide na koji način su se izrađivali predmeti od gline u tom dobu, kao i kako je izgledao nakit u Caričinim Gradu u 6. veku.

 

 

 

Za radionice slikanja vizantisjkog portreta i kaligrafije bila je zadužena nastavnica likovnog u školi „Radovan Kovačević Maksim“ Elida Stanojević.
„Učenici su danas radili portrete cara Justinijana i carice Teodore, koja nije bila priznata kao njegova supruga. Radili su njihove portrete po kanonu, a gledali su stari mozaik koji je najverodostojniji i koji je najverovatnije rađen po njihovim likovima. Na radionici kaligrafije učenici su radili kvadratnu kapitalu gde se svako slovo piše u kvadratu. Pisalo se na stubovima i na važnim crkvenim spisima, a u svakodnevnom životu pribegavali su inicijalu i poluinicijalu, to je izduženije pismo, a izduženije je zato što je pisanje brzo“ kazala je Elida Stanojević.

 

 

 

 

Šetnja Caričinim  Gradom završena je na Akropolju, gde je hor Toplički biseri nastupio sa duhovnim i etno kompozicijama. Crkveni hor Toplički biseri, mladi talenti koji pevaju duhovnu, liturgijsku i etno muziku, pokazali su da su pravi čuvari naše tradicije i duhovnosti.
Nakon nastupa hora o značaju Justinijane Prime i Justinijanu Velikom govorio je jerej jablaničkog namesništva Srpske pravoslavne crkve, Filip Stevanović. „Car Justinijan koji je rođen ovde na ovim prostorima bio je u tom periodu apsolutni gospodar države a može se reći i crkve. One je podigao, po nekim parametrima najveću crkvu na svetu, crkvu Svete Sofije u današnjem Istanbulu tadašnjem Carigradu. Podigao je i manastir u Egiptu na Sinaju gde je Mosjije primio 10 Božijih zapovesti. Ovo ovde mesto sa ovoliko crkava podigao je kako bi pravoslavlje moglo da se širi svuda po svetu“ rekao je jerej Filip Stevanović.
 

 

 

Manifestacija Ulicama Caričinog Grada završena je u vizitorskom centru Teodora gde je Narodni muzej iz Leskovca priredio foto prezentaciju o istorijatu arheoloških ispitivanja na ovom lokalitetu.
Arehološka iskopvanja na Caričinom Gradu vrše se više od 100 godina odnosno od 1912. godine. „Pokušali smo da ovom prezentacijom dočaramo učenicima kako je izgledao istorijat rada arheologa na ovom lokalitetu. Fotografije su delom sa starih iskopavanja, a imamo i one novijeg datuma. Fotografije koje su korišćene u prezentaciji pripadaju zbirci Narodnog muzeja iz Leskovca. Na fotografijama su se mogli videti i neki od predmeta koji su korišćeni u 6. veku, a većina od tih predmeta je u stalnoj postavci Narodnog muzeja u Leskovcu „Vremeplov leskovačkog kraja“ koja je više od polovine posvećena Caričinom Gradu“ kazao je za Info centar Juga kustos-areholog Narodnog muzeja Vladimir Stojanović.
Narodni muzej u Leskovcu zadužen je za brigu o lokalitetu Caričin Grad i čuvanju predmeta sa ovog lokaliteta. Zbirka predmeta iz tog perioda broji oko 1380 inventarisanih i preko 2500 predmeta iz studijske zbirke.

   

Caričin Grad – Justiniana Prima, se nalazi na 7 kilometra od Lebana, arheološki je lokalitet iz 6. veka, jednog od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana. Podigao ga je veliki vizantijski Car Justinijan Prvi (527-565), prema mnogim izvorima u znak zahvalnosti kraju u kome se rodio. Grad je bio važan crkveni, administrativni i vojni centar. Bio je okružen bedemima, a pored spoljnih utvrđenja otkriveni su i unutrašnji bedemi koji grad dele na tri dela: Gornji, Srednji i Donji. Na najuzvišenijem mestu u gradu sagrađen je Akropolj – sedište crkvene uprave, okružen snažnim bedemima, u središnjem delu ističe se centralni kružni trg gde se odvijao javni život grada.
Spomenici crkvene i svetovne arhitekture po svojoj urbanističkoj postavci, po skupocenim mozaičkim podovima i raznovrsnom dekorativnom plastikom u potpunosti odgovaraju Prokopijevom opisu Justiniane Prime. Naselje se snabdevalo vodom iz veštačkog jezera čija je brana bila dugačka 100, a visoka 6,15 metara