Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Učenjem stranog jezika otvarate još jedan prozor sa pogledom na svet

Proširiti kod učenika vidike na globalnom nivou jedan je od važnih zadataka obrazovanja. Ne postoji bolji način da se to ostvari nego kroz učenje jezika. Stara kineska poslovica kaže: „Učenjem stranog jezika otvarate još jedan prozor sa pogledom na svet“. Uzevši ovo u obzir, Trgovinsko-ugostiteljska škola već godinama otvara mnoge prozore.

Naime, ova vaspitno- obrazovna ustanova je poznata, ne samo po tome što obrazuje vrhunske kuvare, konobare, turističke radnike, komercijaliste, poslastičare i trgovce, već i po tome što je škola u kojoj se izučava šest jezika: engleski, nemački, francuski, ruski, italijanski i kineski jezik.Upravo iz tog razloga, naglašava direktorka Dragana Ivančević, mnogo svršenih osnovaca se opredeljuje da im naša škola bude dobar start kada im je cilj upis na filološke fakultete. Posebno smo ponosni na činjenicu da je škola već 7 godina u pilot programu učenja kineskog jezika, dodaje direktorka.

Trgovinsko-ugostiteljska škola je ove godine bila i domaćin konferencije o učenju kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji koju je organizovalo Odeljenje za obrazovanje NR Kine u Republici Srbiji povodom obeležavanja 7 godina uspešne realizacije ovog pilot projekta.

Konferenciji je prisustvovala delegacija Ambasade NR Kine na čelu sa Juenom Đigangom, Prvim sekretarom Odeljenja za obrazovanje kineske ambasade u Srbiji, predstavnici lokalne samouprave, rukovodilac ŠU Leskovac Marina Ilić, 14 nastavnika volontera kineskog jezika iz cele Srbije i zainteresovani nastavnici i učenici  škole domaćina.

 

Nakon konferencije održano je kratko predstavljanje ove drevne kulture i civilizacije kroz muziku i pesmu, sviranje tradicionalnog kineskog instrumenta fulus, ples sa lepezom i reviju nacionalnih nošnji za različite prilike.

U kuhinji i restoranu škole održana je radionica pripreme kineskih knedli sa mesom i degustacija istih, a na kraju dana učenici i ostali zainteresovani mogli su da se oprobaju u 7 različitih radionica: bojenju tradicionalnih maski, veštini rezanja papira i pravljenja figura, korišćenju štapića za jelo, vežbanju pokreta iz borilačkih veština, radionici kaligrafije, oslikavanju tanjira i vezivanju čvorova sreće. Sve aktivnosti realizovali su nastavnici volonteri, a za najuspešnije učesnike radionica obezbeđene su i prigodne nagrade.

Da je Trgovinsko-ugostiteljska škola prijatni ambijent za realizaaciju vaspitno-obrazovnog procesa potvrđuje i profesor kineskog jezika, gospodin Hu Jufen , koji ne krije oduševljenje te u razgovoru veoma često koristi atribut „moja“ kad god spominje Trgovinsko-ugostiteljsku školu. Za kraj uspešne školske godine, poklonio je direktorki rečnik kineskog jezika. Direktorka se zahvalila na prigodnom poklonu, osvrnuvši se na ogroman značaj učenja kineskog jezika zbog geopolitičkog statusa Kine u savremenom svetu.

 

Direktorka je dodala i da učenje kineskog jezika u našoj školi takođe doprinosi boljem razumevanju ove drevne civilizacije, jačanju samopoštovanje, otvaranju  novih dimenzija u životu i pomaže u sticanju novih pogleda na svet.  Gospodin Hu Jufen se zahvalio na uzvraćenom poklonu. Naime, direktorka škole je poklonila gospodinu Jufenu ilustrovanu monografiju “ Jašunjski manastiri“ sa željom da se bliže upozna sa ovim kulturnim blagom juga Srbije neprocenjive vrednosti.

 

(Kraj)