Leskovac Sport Vesti

Udovičić posetio OŠ „Josif Kostić“ u okviru projekta „Sport u škole“

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić posetio je leskovačku Osnovnu školu „Josif Kostić“ povodom realizacije projekta „Sport u školama“, čiji je cilj da se deca aktivnije uključe u bavljenje sportom.

Leskovac – Ministar je istakao da je od izuzetne važnosti uključiti decu uzrasta od 6 do 11 godina u sportske aktivnosti u školama, ali isto tako i omogućiti svestran razvoj psihofizičkih sposobnosti deci zainteresovanoj za sport i to potpuno besplatno. Udovičić je ovom prilikom ocenio da je nekada čas fizičkog vaspitanja bio najomiljeniji u školi, a da danas nije tako i da je cilj Ministarstva da se deca ponovo okrenu sportu, čime bi se smanjilo i vršnjačko nasilje. Udovičić je takođe kazao da su u školama već napravljene izmene uvođenjem dodatnog trećeg časa fizičkog vaspitanja kao izbornog, a da će promociji sporta pomoći i projekat „Sport u školama“.
josif-kostic-001
Ministarstvo omladine i sporta, Savez za školski sport i lokalna samouprava, partneri su na projektu „Sport u škole“, a krajnji cilj projekta jeste pravilan razvoj dece. Ministar je istakao da se tokom školske 2015/16 godine program realizovao u 78 gradova Srbije, u 105 škola, a čak 6.200 učenika potpuno je besplatno učestvovalo u programu. Iz budžeta odobrenog od strane Ministarstva omladine i sporta, Savez je finansirao 210 grupa, 104 profesora u 26 okruga, a Savez za školski sport Srbije na godišnjem nivou organizuje seminare za stručno usavršavanje profesora koji rade sa decom.

os-josif-kostic2

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je istakao da leskovačka lokalna samouprava ulaže značajne napore da motiviše decu da se bave sportom i praktikuju zdrave stilove živote i da je iz tih razloga Grad Leskovac u protekle tri i po godine izgradio 14 terena za male sportove.
„Jedan od naših prioriteta je da deca u većini od 144 naseljena mesta, koliko Leskovac ima, imaju adekvatno mesta za rekreaciju, sport i druženje, rekao je Cvetanović i istakao da se istovremeno značajna sredstva izdvajaju za poboljšanje uslova u samim školama, najavljujući da će uskoro i sama škola „Josif Kostić“ biti kompletno rekonstruisana“.

josif-kostic-002

„Potpredsednica Vlade RS prof. dr. Zorana Mihajlović zajedno sa stalnom koordinatorkom UN u Srbiji, a u saradnji sa Ministarstvom rada i Ministarstvom zdravlja, kao i sa nama, pokrenula je akciju, potpisavši dokument „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama“. UN su za ovaj projekat obezbedile 800.000 evra, a deo tih sredstava biće izdvojen za finansiranje projekata koji bi omogućili da naša deca imaju mnogo više sportskih i fizičkih aktivnosti jer će se tako sigurno smanjiti vršnjačko nasilje u školama, što je jedan od prioriteta“, rekao je Udovičić.