Vesti

UDOVIČKI: "ZAKONSKI UREDITI TROŠENJE SREDSTAVA NA LOKALNOM NIVOU"

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je danas da će uskoro početi javna rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansiranju jedinica lokalne saomuprave.
Udovički je na završnoj konferenciji o programu „Unapređenje mehanizama odgovornosti u oblasti javnih finansija“ ocenila da je to važno zakonsko rešenje, i iznela očekivanje da će taj pravni akt biti usvojen u prvom kvartalu 2016. godine.

Potpredsednik Vlade je naglasila da je neophodno urediti sistem u jedinicama lokalne samouprave, pre svega po pitanju trošenja sredstava.
Udovički je rekla da lokalne samouprave imaju uglavnom suficite, i izrazila očekivanje da će u budžetu za 2016. godinu verovatno biti smanjena sredstva za lokalne samouprave.

Potpredsednik Vlade je istakla da pravi problem nije u tome koliko ima sredstava, već na koji način je uređeno njihovo trošenje, kako je uređena nadležnost jedinica lokalne samouprave, kao i odgovornost i monitoring kako se sprovode propisi.