Društvo Pčinjski okrug Srbija Surdulica Vesti

Udruženja potomaka ratnika organizovalo parastos kralju Aleksandru I Karađorđeviću u Surdulici

Na dan 9. oktobra 2020. godine, povodom 86. godišnjice od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića u Marselju, Opštinski odbor Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije iz Surdulice organizovao je ceremoniju polaganja venaca pred bistom kralja Aleksandra I koja se nalazi u krugu Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici. Tom prilikom otac Nikola Petrov, sveštenik SPC služio je parastos poginulom kralju.

Vence su pored predsednika Opštinskog odbora Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije iz Surdulice položili i predstavnici Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdilici, predstavnici Doma za smeštaj starih lica, kao i delegacija Opštinskog odbora Srpske napredne stranke iz Surdulice.

Da podsetimo, kralj Aleksandar I Karađorđević ubijen je u Marseljskom atentatu 9. oktobra 1934. godine, prilikom njegove zvanične posete Francuskoj. Na njega je pucao atentator, Vlado Černozemski, član VMRO-a. U organizaciji atentata na jugoslovenskog monarha učestvovali su pripadnici ustaškog pokreta i VMRO-a, koji su radili na razbijanju Kraljevine Jugoslavije.

 

Info centar juga