Hronika Vesti

Uhapšene dve osobe osumnjičene za pranje novca

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije u Nišu, uhapsili su dve osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca.

Uhapšeni su D.O. (1962), bivše odgovorno lice preduzeća „Hidrotim“ i odgovorno lice „Metalac Kompani“ iz Kuršumlije, i D.J. (1962), odgovorno lice preduzeća „MD Mitić Komerc“ iz Smedereva.

Sumnja se da je D.O. zaključio ugovor sa D.J. o osnivanju preduzeća „Snaga vode“ kojim se obavezao da privredno društvo „Hidrotim“ kao novčani ulog u novonastalo preduzeće uplati 8.870.342 dinara.

Kako se sumnja, D.O. nije ispoštovao ugovor već je ovaj novac, bez saglasnosti skupštine osnivača, uplatio na račun „MD Mitić Komerc“, a D.J. ih je potom prosledio na račun preduzeća „Metalac Kompani“.

Osumnjičeni su dalje ovim novcem raspolagali u redovnom poslovanju svojih privrednih društava „Metalac kompani“ i „Mitić komerc“.

Takođe, kako se sumnja, ove transakcije su izvršili, iako su znali da novac potiče iz krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica, za koje se sumnja da su ga izvršili u ranijem periodu.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Nišu.