Hronika Vesti

Uhapšeno 56 osoba osumnjičenih da su budžete, privredna i fizička lica oštetili za 8,4 miliona evra

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su prethodnih dana, u više odvojenih akcija na suzbijanju finansijskog kriminala i korupcije, koje su posebno vezane za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili 56 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2008. godine do danas počinili više korupitivnih krivičnih dela.

U akcijama koje su u saradnji sa nadležnim tužilaštvima sprovedene na teritoriji Beograda, Novog Sada, Pančeva, Smedereva, Zaječara, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Prokuplja, Pirota i Novog Pazara uhapšeni su osumnjičeni koji su koruptivnim krivičnim delima oštetili budžet Republike Srbije, budžete lokalnih samouprava i druga privredna i fizička lica za više od 8,4 miliona evra.

Takođe, u akciji usmernoj na suzbijanje sive ekonomije zaplenjeno je 31.627 boksova cigareta različitih marki bez akciznih markica, vrednosti oko 50 miliona dinara.

Među uhapšenima su i bivše odgovorno lice aerodroma “Nikola Tesla“, četiri policijska službenika, bivši stečajni upravnik preduzeća “Zastava Kovačnica u stečaju“, kao i zaposleni u preduzećima “Železnice Srbije“, “Poštanska štedionica – ekspozitura Vršac“, u banci “Inteza – ekspozitura Pančevo“ i „Jugobanci-JU banci“ AD Kosovska Mitrovica, kao i vlasnici i odgovorna lica u privrednim društvima.

U sklopu akcije zbog postojanja osnova sumnje da su počinili korupitivna krivična dela, krivične prijave u redovnom postupku podnete su protiv 40 osoba.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Zaječaru, uhapsili su R.L. (1965) odgovorno lice privrednog društva “NT-SU Group“ DOO iz Bošnjana i S.P. (1973), zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivičo delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni tokom novembra i decembra 2014. fiktivno fakturisali robu koja nikad nije isporučena, čime su oštetili privredno društvo “Put“ AD Zaječar za iznos od 11.601.440 dinara.

Osumnjičeni R.L. tereti se i za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava, jer je policija prilikom pretresa osumnjičenog pronašla 163 komada municije, sedam patrona za lovačko oružje i okvir za pištolj.

Krivičnom prijavom u redovnom postupku obuhvaćeno je i odgovorno lice privrednog društva “Put“ AD Zaječar.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedni nadležnom tužilaštvu.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su tri osobe osumnjičene da su zloupotrebivši službeni položaj oštetili budžet grada Zaječara za 4.855.034 dinara.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su bivši funkcioner u skupštini grada Zaječara B.S. (1970), odgovorno lice DOO “Betoneks“ Zaječar I.J. (1982) i odgovorno lice AD “PUT“ Zaječar i Z.J. (1954).

Postoje osnovi sumnje da je B.S., koji je, ispred grada, bio angažovan za vršenje stručnog nadzora, tokom 2014. i 2015. godine overavao lažne privremene situacije koje su sačinjavali osumnjičeni Z.J. i I.V., a na osnovu kojih su oni gradu Zaječaru fakturisali radove koje nisu izveli.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedni nadležnom tužilaštvu.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, u saradnji sa

Osnovnim javnim tužilaštvom u tom gradu, uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, falsifikovanje službene isprave i dva krivična dela poreska utaja.

Uhapšeni su odgovorno lice DOO “ABS Gradnja“ Zaječar A.T. (1976), odgovorno lice DOO “Milić Limitid“ D.V. (1967) i odgovorno lice DOO “Enterijer Jovanović“ B.J. (1972).

Postoje osnovi sumnje da su A.T., D.V. i B.J. tokom 2015. i 2016. godine, podnosili poreske prijave neistinitih sadržina u kojima su prikazivali fakture sa cenama višestruko uvećanim od tržišnih, fiktivne fakture o navodnoj prodaji građevinskog materijala koji je prethodno prodat na “crno“, kao i radove koje nisu izvršili.

Na osnovu tih faktura, kako se sumnja, ostvarivali su prava na odbitak prethodnog poreza i povraćaj PDV-a, čime su sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist od 9.293.358 dinara i oštetili budžet Republike Srbije za 6.628.698 dinara.

Krivičnom prijavom u redovnom postupku obuhvaćeno je i odgovorno lice DOO “Nt Su Group“ i osnivač DOO “Super radnik“, koji je se sumnjiči da je učestvovao u navedenim malverzacijama.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Pirotu, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsili su M. Đ. (1947), odgovorno lice agencije “Mara“, dok je krivična prijava u redovnom postupku podneta protiv radnika matične evidencije u Fondu PIO u Pirotu, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršenjem krivičnog dela zloupotreba službenog položaja pomaganjem oštetili Fond PIO za više od devet miliona dinara.

Oni su, kako se sumnja, u periodu od 1. avgusta 2008. do 14. novembra 2013. godine, sačinjavali i overavali obrasce o ostvarenom stažu za devet osoba, a potom te obrasce, bez uplaćenih doprinosa, verifikovali u Fondu PIO. Na osnovu toga je ovim osobama upisan radni staž.

Na ovaj način Fond PIO je oštećen za 9.430,610 dinara, za koliko je pribavljena imovinska korist ovim osobama.

Osumnjičena M.Đ. će, uz krivičnu prijavu, biti privedena nadležnom tužilaštvu.

* * *

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Prokuplju, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom, uhapsili su B. S. (1967), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela prevara u osiguranju i falsifikovanje isprave .

B.S. se tereti da je podizao deviznu penziju svoje majke posle njene smrti u ukupnom iznosu oko 36.000 evra, za koliko je i oštetio Nemački penzioni fond.