Bujanovac Vesti

Umesto Karađorđa – Skanderbeg

Prenosimo saopštenje za javnost Grupe građana Opstanak

Ovim želimo da javnosti skrenemo pažnju na zabrinjavajuća dešavanja koja se u proteklim danima dešavaju na prostoru Juga Srbije tačnije u Bujanovcu, a povodom odluke odbornika SO Bujamovac da dosadašnji naziv Trga Karađorđa Petrovića u Bujanovcu ubuduće promeni naziv u trg Skenderbega. Svemu ovome treba dodati izjave predsednika lokalnog parlamenta u Bujanovcu i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Jonuza Musliju o podizanju spomenika u Nišu Skenderbegu. Neshvatljivo i neobjašljiivo je da nema reakcija dr prof. Zorana Stankovića predsednika Koordinacinog tela za Medveđu, Bujanovac i Preševo na sva ova dešavanja u Bujanovcu.
Ne želimo da se poruku za ovu ne reakciju g.Stankovića vidimo u narodnoj izreci „Čutanje je znak odobravanja“. Da li to vazi i za šefa Koordinacionog tela Zorana Stankovića? Da li je on saglasan sa ovom nerazumnom odlukom? Jer on kao šef Koordinacinog tela za Medveđu, Bujanovac i Preševo a povodom slučaja zamene imena ne prozbori ni reč. Da li je uopšte obavešten, da li zna za takvu odluku ili se jednostavno ne meša u svoj posao? Biće da je sve zajedno.
Gospodin Stanković ima obavezu ispred građana pre svega srpske nacionalnosti da se oglasi i spreči preimenovanje glavnog trga u gradu da posle višedecenijske i mirne saglasnosti svih žitelja grada dozvoli nekome da se igra vatrom i menja imena Trga zarad dnevno političkih interesa. Stanković mudro ćuti i podgreva mirnu promenu imena trga. Ne oglašava se. Znači da je saglasan da se u višenacionalnom gradu promeni nešto što je višedecenijska narodna volja i što nikome do sada nije smetalo, a sada kada je njegova državna obaveza da u razgovoru sa predstavnicima albanske zajednice spreči uopšte i pomen da se u Srbiji bilo koji trg, pogotovu ovaj u Bujanovcu nazove imenom Skenderbeg.
Neulazeći u srž ne reakcije g.Stankovića, smatramo da ovakvom nezainteresovanošću za dešavanja na Jugu Srbije opšte stanje na Jugu Srbije može izmaći kontrolu,i doći do neželjenih scenarija kojih smo imali prilike da gledamo tokom 2000 godine
Iz Beograda se ne vidi i ne oseća život Bujanovca, tako da prof. Stanković bi bar morao doći da porazgovarao sa autorima ove, reklo bi se, sulude ideje koja je već stvorila tenzije kod stanovnika i srpske i albanske nacionalnosti, naravno ako g.Stanković smatra da je to uopšte njegov posao i nadležnost Koordinacinog tela za Medveđu, Bujanovac i Preševo, navodi se u saopštenju Grupe građana Opstanak.