Medveđa Vesti

Upozoravajuće: Pojavila se bolest goveda u Medveđi

Kako saznaje Info centar juga, nodularni dermatitis ili bolest kvrgave kože pojavila se u opštini Medveđa. U toku je hiotna sednica opštinskog veća.

Medveđa – Nodularni dermatitis virusno oboljenje koje napada goveda pojavilo se u opštini Medveđa. Kako je za Info centar juga potvrdio predsednik Nebojša Arsić, u toku je hitna sednica opštinskog veća na kojoj se odlučuje o koracima za sprečavanje širenja ove bolesti. Na sednici će biti formirana komisija koja treba da odrdi lokalciju za ukopavanje uginule stoke. Po završetku sednice imaćemo više informacija.
Vece
U toku sednica opštinskog veća u Medveđi.
Nodularni dermatitis, prenose komarci i mušice „pecare“, ali se ona prenosi i dodirom stoke. Uobičajeni simptomi kod goveda su čvorići koji se posle nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica. Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i mršavi. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine podseća da se taj virus ne prenosi na ljude, kao i da je nadoknada realne štete za prve registrovane slučajeve već počela, navedeno je u saopštenju.