Bojnik Jug Srbije Vesti

UPOZORENJE GRAĐANIMA Zabranjeno je spaljivanje trave, rastinja i smeća na otvorenom prostoru

Upozoravaju se građani opštine Bojnik da se uzdrže od spaljivanja trave, niskog rastinja, strništa i drugih zapuštenih površina, jer nastali požari zahvataju voćnjake, obrađene poljoprivredne površine i šume i prouzrokuju veliku materijalnu štetu. Zakonom o zaštiti od požara, članom 50, zabranjeno je spaljivanje strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka, a članom 46 zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Po Zakonu je zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva i smeća na otvorenom prostoru, ali i spaljivanje biljnih ostataka. Lice koje protivno ovome izazove požar, dužno je da vatrogasno – spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije.

„Apelujemo na sve građane da se, maksimalno, uzdrže od spaljivanja trave, rastinja i smeća na otvorenom prostoru, kako nebi izazvali požar. Protiv lica koja izazovu požar biće podnete prekršajne prijave“ – poručuju iz Opštinskog Štaba za vanredne situacije opštine Bojnik.