Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Vesti

Uručena zahvalnica Predragu Baji Lukoviću

Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić je u svom kabinetu primio našeg istaknutog književnika i umetnika, Predraga Lukovića, koji se proslavio slikom „Portret jedne tajne“.

Predrag Bajo Luković, rodom iz sela Gajtana u opštini Medveđa, koji radi i živi u Beogradu, uspeo je da odgonetne zagonetni osmeh Mona Lize, remek-dela Leonarda da Vinčija i rešio najveću misteriju u istoriji umetnosti.

„Portret jedne tajne“ naslikao je 1982. godine kada je dokazao da je Mona Liza autoportret Leonarda da Vinčija, što je potvrđeno i kompjuterskom analizom u Njujorku 1986.godine. Tim umetničkim delom je njegovo ime postalo poznato širom sveta.

Zahvalnica mu je uručena za uspešnu saradnju i izuzetnu posvećenost rodnom kraju i samom doprinosu razvoju kulture u opštini Medveđa.

„Posebna je čast kada našu Medveđu predstavlja tako veliki umetnik koji je slavu stekao vrednim radom i izuzetnim umetničkim talentom. Dokaz za to je i odlikovanje srebrnom medaljom za zasluge u umetnosti koja Vam je uručena na Dan državnosti od strane predsednika Republike Srbije.“ rekao je na prijemu Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

U razgovoru sa predsednikom opštine Medveđa, Bajo Luković dogovorio je organizovanje izložbe u Kulturnom centru, gde bi bili izloženi njegovi umetnički radovi kao i radovi njegove ćerke, Nataše Luković, diplomiranog likovnog umetnika.