Društvo Jug Srbije Leskovac Vesti Zdravlje

Uručeni sertifikati u okviru projekta „Bugarsko-srpski gastronomski voz“

Nakon uspešno završene obuke za profesionalne kuvare i šefove kuhinja, kroz projekat prekogranične saradnje ,,Bugarsko – srpski gastronomski voz’’, sufinansiranog od strane Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, uručeni su sertifikati.

 

Cilj projekta Bugarsko – srpski gurmanski voz je povećanje broja turističkih proizvoda u prekograničnom području kroz implementaciju inovatinih pristupa u oblasti turizma koji uključuju razvoj i zaštitu kulturnog nasleđa.

Ova projekat prekogranične saradnje realizuje se već neko vreme, a jedan od benefita Visoke poslovne škole u Leskovcu je i opremanje Gastrokabineta najmodernijom kuhinjskim aparatima,vrednim 35 hiljada evra a uručenje sertifikata rezultat je gastronomskih obuka koje su održane od 19. do 21. septembra tekuće godine upravo u gastronomskom – ugostiteljskom kabinetu ove škole.

Rezultati projekta Bugarsko – srpski gurmanski voz su registrovana dva zaštitna žiga, Bugarsko – srpski Gastro klub sa 40 članova koji se bave gastronomijom i turizmom, i korišćenjem registrovanih Zaštitnih žigova, 2 edukativna programa za učenike i profesionalne kuvare, 40 učenika i 20 profesionalnih kuvara koji su uspešno završili trening seminare za profesionalnce u novo opremljenim kuhinjama škole Aleko Konstantinov i Visokoj poslovnoj školi.

Sertifikate je za uspešno obavljenu gastronomsku obuku trening dobilo 20 profesionalnih kuvara i šefova kuhinje koje je ovom prilikom uručio direktor Reginalne privredne komore Leskovac, Goran Jović.

Projekat „Bugarsko – srpski Gurmanski voz“ traje do kraja oktobra, a konačni cilj je da se, kroz zaštitu tradicionalnih jela, mladim ljudima, ali i već iskusnim kuvarima, pruži prilika za usavršavanje i sticanje novih znanja i veština.

Projekat partnerski realizuju Privredna komora Srbije – Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga, Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac, Privredna komora Vratsa i strukovna škola „Aleko Konstatinov“ iz Bugarske.