Vesti

Uvođenje oštrije kaznene politike za najteža krivična dela

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da je jučerašnja akcija Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva pokazala nameru države ne samo da se suoči sa najopasnijim vidovima kriminala u Srbiji, već i da taj kriminal i najteže oblike korupcije pobedi.

Vučić je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, najavio sistemske, sveobuhvatne mere protiv kriminala i korupcije, odnosno pre svega drugačiju kaznenu politiku.

Koliko god bila uspešna i dobra jučerašnja akcija, to je jedna akcija i možemo da je ponavljamo svake nedelje. Ukoliko drugačije, sveobuhvatnije ne priđemo rešavanju tih užasnih problema, nećemo biti u stanju da to rešimo, naveo je predsednik.

On je čestitao državnim organima , posebno policiji, naročito na činjenici da su se posle mnogo vremena neki od glavnih šefova narko-biznisa u regionu, a ne samo u Srbiji, našli na poternicama Interpola, a neki i iza rešetaka.

Prema njegovim rečima, današnja sednica Saveta za nacionalnu bezbednost imala je dve tačke – jedna je bila posvećena Kosovu, a druga borbi protiv kriminala i korupcije i sistemskim merama koje će država preduzeti.

Vučić je najavio uvođenje drakonskih kazni za počinioce krivičnih dela, uključujući i doživotnu kaznu zatvora, i dodao da se izmena kaznene politike posebno odnosi na krivična dela koja imaju elemente nasilja – nasilničko ponašanje, silovanje, pedofilija, ubistvo dece i trgovina oružjem i narkoticima.

Uvodimo institut doživotne kazne zatvora za one koji su počinili najteža krivična dela – za višestruke ubice, ubice dece i druga najteža krivična dela, istakao je Vučić i dodao da je prihvaćen predlog dela javnosti i oca ubijene devojčice Tijane Jurić da kazne za ubistva dece budu povećane.

Prema njegovim rečima, ubuduće kazne za silovanje neće biti od tri do 12 godina, već od pet do 15 godina, ali bez mogućnosti ublažavanja kazne.

Predsednik Republike je ukazao na to da će biti drastično uvećane kazne za nasilje u porodici, pri čemu će minimalna kazna sa šest meseci biti uvećana na godinu dana zatvora.

Vučić je najavio da će građani imati uvid u predlog mera za dvadesetak dana, a da će nakon toga on biti upućen u Skupštinu Srbije.

On je objasnio da se Srbija ugledala na evropsko zakonodavstvo, i poručio da naša zemlja više neće biti utočište za kriminalce i da će kazne biti drakonske, strože nego u Austriji i Nemačkoj.

Pomenutoj sednici prisustvovali su i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministarka pravde Nela Kuburović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 

Izvor: Tanjug