Babušnica Društvo Pirotski okrug Srbija Vesti

Uz EU podršku renoviran Dom kulture u Babušnici

Dom kulture u Babušnici renoviran je uz podršku Evropske unije (EU) i Vlade Republike Srbije kako bi stanovnici opštine imali mesto za društveni i kulturni život. Evropska unija je preko programa EU PRO opredelila 146.000 evra za rekonstrukciju kotlarnice i renoviranje glavnog hola Doma kulture što je obezbedilo punu funkcionalnost ovog objekta.

„Ova ustanova je centar svih kulturnih dešavanja u našoj opštini, a sada ćemo uz adekvatne uslove za rad moći da imamo bogatiji kulturni sadržaj, a kako pod istim krovom rade Turistička organizacija i Narodna biblioteka, ovaj projekat ima još veći značaj za nas“, rekla je predsednica opštine Babušnica, Ivana Stojičić.

Rekonstrukcijom kotlarnice značajno je unapređen sistem grejanja što će smanjiti troškove održavanja ali i nivo zagađenja vazduha u opštini, a prethodni radovi na sanaciji fasade i zameni stolarije, koje je takođe finansirala EU, značajno su unapredili energetsku efikasnost objekta. Opština Babušnica je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture rekonstruisala i krovnu konstrukciju, a iz opštinskog budžeta je opremljena sala.

„Ovim radovima je kompletirana adaptacija objekta u kojem se odvija kulturni život opštine, organizuju se pozorišne predstave, filmske projekcije, izložbe i književne večeri. Posebno nam je drago što će folklorna i dramska sekcija, koje najviše okupljaju decu i mlade, imati odgovarajuće uslove za rad i kulturne manifestacije“, istakla je Valentina Nikolić Radivojev, direktorka Doma kulture.

Ovo je jedan od 37 projekata lokalne infrastrukture čiju je realizaciju podržala Evropska unija u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije sa 4,5 miliona evra sa ciljem da se unapredi kvalitet života stanovništva u 99 lokalnih samouprava koje su uključene u program EU PRO.

Opština Babušnica, u okviru aktivnosti usmerenih na primenu principa dobrog upravljanja, koje se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske, priprema Pravilnik o upravljanju i korišćenju objekta.

infocentarjug.rs