Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Uz romantičnu muziku i cveće obeležen dan žena u Medveđi

Opština Medveđa u saradnji sa Kulturnim centrom organizovala je za sve dame veče romantične muzike uz najpoznatije pesme naših kantautora, uz strane evergrin melodije. 

 

Pre više od jednog veka američke radnice su demonstracijama u Čikagu 1909. i njujorškim maršem sa više od 15.000 žena se izborile za ravnopravnost među polovima. U odnosu na istoriju, kao veliko vremensko razdoblje one su za veoma kratko vreme uspele da se izbore za bolje uslove rada, pravo glasa i svojim trudom i radom postanu dominantne u društvu. Postale su oslonac i okosnica društvenog razvoja.

Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić je svim damama te večeri čestitao praznik i kao mali znak pažnje poklonio po karanfil, a u skupštinskoj sali je svim damama iz lokalne samouprave i odbornicama skupštine takođe uručen po cvet.

„Pažnju koju pokazujemo ženama 8. marta treba poklanjati svakoga dana, a da ta pažnja bude usmerena upravo ka onome za šta su se žene borile unazad nekoliko stotina godina unazad, da bude poštovana, cenjena i voljena.  U opštini Medveđa na gotovo svim odgovornim mestima, počev od načelničkih mesta u opštinskoj upravi, mesta direktora ustanova i škola, nalaze se uspešne žene. Žene su danas lekari, sudije, profesori, inspektori i to veoma uspešni, a pored toga što obavljaju najteže i najodgovornije poslove, one su i majke, supruge i stubovi svojih porodica. To što sve ovo sa uspehom postižu najbolje govori o snazi savremene žene.
Zato 8. mart mora da bude u znaku pobede žena i modernizacije našeg društva. Što je rekao naš poznati Nobelovac Ivo Andrić „Žena stoji kao kapija, na izlazu kao i na ulazu ovoga sveta“ – rekao je Arsić.

Za kraj predsednik je uputio savet svim muškarcima:
– Onog trenutka kada joj dokažete da ste fizički jači, dokazali ste joj da ste u svakom drugom pogledu slabiji.
– Za ljubav žene nikad ne treba moliti, već je biti dostojan.
– Žena zaboravlja lakše od muškarca, ali se ona i lakše seća onog što je zaboravila.
– I najveće vojskovođe su padale u „ratu protiv žena“.
– Niti ih pokušajte nadgovoriti, niti nadćutati, jer je to unapred izgubljena bitka.
– Energija žene je poput nuklearne: Pametan muškarac će iz nje crpeti silnu energiju, onim drugima može napraviti pustoš od života.

     

 

(Kraj)