Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Srbija Vesti

Uz stihove posvećene Srpstvu, Kosovu, junaštvu i slobodi guslari u Medveđi održali revijalni koncert

U subotu 12. novembra je održan revijalni koncert guslara u organizaciji Uduženja guslara i pisaca epske poezije „Gornja Jablanica“ iz Medveđe i u saradnji sa Kulturnim centrom opštine Medveđa. Uz stihove posvećene Srpstvu, Kosovu, junaštvu i slobodi guslari su u velikoj sali Kulturnog centra skoro puna dva sata svojim umećem na guslama obeležili godišnjicu pobede u Velikom ratu i 700. godišnjicu od krunisanja kralja Stefana Dečanskog.

Publika je sa punom pažnjom i podražavanjem salušala guslare sa područja opštine Medveđa Obrena Jovovića, Dušana Doderovića, Miljana Tokovića i Milovana Miloševića i goste Društvo guslara „Karađorđe“ iz Kragujevca : Ognjena Andrića, Uglješu Veličkovića, Svetolika Lazovića i Radenka Rmuša, Društva guslara „Ratko Pavlović-Ćićko“ iz Niša: Milana Doderovića, Andriju Plavšića i Miloša Gaševića i Društvo guslara „Gvozdeni puk“ iz Prokuplja koga je predstavio Nikola Mojsilović.

Predsednik udruženja guslara i pisaca epske poezije „Gornja Jablanica“ , Radosav Doderović, je u uvodnoj reči podsetio prisutne da njihovo udruženje postoji već 20 godina i da svake godine guslarskim programom obeležavaju najznačajnije događaje iz nacionalne istorije.

Povodom jubileja, Doderović je uručio zahvalnice saradnicima na pomoć u radu udruženja i organizaciji manifestacija.

infocentarjug.rs