Të gjithë duhet të dimë

VARËSIA NGA INTERNETI TEK FËMIJËT DHE ADOLESHENTËT

Varësia prej internetit është një çrregullim psikologjik, i manifestuar si një dëshirë obsesive për të kaluar kohën në internet. Personi kalon shumë kohë në aktivitetet e lidhura  me përmbajtjen e internetit, duke neglizhuar aktivitetet e zakonshme si shoqërimi, detyrimet e biznesit, të mësuarit, punët e brendshme etj., Dhe ka vështirësi në ndërprerjen e aktiviteteve të internetit, edhe kur vetë e sheh se është koha për të. Varësia e internetit është një temë që diskutohet gjerësisht në qarqet shkencore dhe mediat, por statusi i saj ende nuk është jozyrtar: nuk mbulohet nga klasifikimi zyrtar i çrregullimeve psikologjike, dmth. udhëzues diagnostik dhe statistikor për çrregullime mendore – Wikipedia.

Shumë prindërsot janë të shqetësuar  se fëmijët e tyre shpenzojnë shumë kohë në internet. Megjithatë, Instituti Kombëtar i Shëndetësisë i Bibliotekës Kombëtare të Mjekësisë (NIH) raporton se „koha e ekranit“ është një problem i përgjithshëm.

Çka është koha e ekranit?

Ajo ishte çdo kohë e kaluar në përpara çdo ekran digjital të çdo lloji. Kjo përfshin TV, video lojrat, pajisje digjitale të dorës dhe, natyrisht, kompjutera.

Studimi  Common Sense Media tregoi se fëmijët e moshës 8-18 vjeç shpenzojnë rreth 8 orë në ditë në internet!

Si dhe varësia nga droga dhe alkooli, interneti u ofron fëmijëve dhe adoleshentëve një mënyrë për të shmangur ndjenjat e dhimbshme ose problemet me të cilat ato janë të garantuara. Ata sakrifikojnë orë të gjumit për të kaluar kohën në internet dhe për t’u tërhequr nga familja dhe miqtë në mënyrë që të ikin  në një botë të rehatshme online që ata krijuan dhe formuan.

Efektet negative të varësisë së Internetit

Ankthi, trishtimi dhe depresioni: Adoleshentët që kalojnë pjesën më të madhe të kohës në një botë virtuale gradualisht tërhiqen nga bota reale dhe fillojnë të jetojnë në botën e fantazisë. Pas një pierudhe të caktuar, ata bëhen të varur nga interneti për tu ndier  më optimistë. Dhe, kur nuk janë në gjendje të hyjnë në Internet, ata përjetojnë ankth, trishtim dhe depresion.

Mungesa e gjumit: Shumica e adoleshentëve tani kanë telefona të mençur dhe / ose tableta, të cilat mbajnë me vete ku shkojnë, madje edhe në shtrat. Ata gjithashtu përdorin këto pajisje për t’u lidhur me internetin para se të shkojnë për të fjetur. Ndërsa adoleshentët normalë mund të shkyqen pas një kohe, përdoruesit e internetit të varur mbajnë kontrollën  gjatë gjithë ditës. Si rezultat, ata kanë probleme me gjumin, të tilla si gjumi i vonuar, gjumi i pamjaftueshëm ose i shqetësuar dhe më vonë zgjohen. . Ky deprivim / çrregullim i gjumit mund të përkeqësojë ose të rrisë simptomat e ankthit dhe depresionit.

Ndryshimi i disponimit : Përdoruesit e internetit përdorin internetin për të reduktuar stresin dhe për të rritur disponimin. Ata ndjehen të lumtur ose euforik kur janë të lidhur në internet. Megjithatë, nëse ata duhet të ndalojnë përdorimin e internetit ose nuk janë në gjendje t’i qasen ato, ato bëhen të errët ose të irrituara dhe të zemëruar.

Çfarë mund të bëjnë prindërit

Është shumë e rëndësishme që të dy prindërit të përfaqësojnë një front unik. Prindërit duhet ta kuptojnë seriozisht problemin dhe duhet të bien dakord për një qëllim të përbashkët. Flisni për situatën së bashku, nëse nuk e bëni, fëmija juaj do të apelojë tek një prind më i emocionuar , më tolerant, më i mëshirshëm dhe do të bëjë ndarje mes jush. . Natyrisht, para bisedës me fëmijën, prindërit duhet të mendojnë se çfarë të thonë dhe të përgatiten për një përgjigje të mundshme emocionale nga  fëmija. Fëmijë  i cili është i varur nga interneti ose është duke u bërë i varur   do të ndjehet i prekshëm, vetëm në mendimin për të kufizuar kohën në internet. Një prind duhet të jetë i  përgaditut  për nxjerrjen emocionale të akuzave të ekspozuara që janë të shpikura për ta bërë prindin të ndjehet fajtor ose joadekuat. Është e rëndësishme që ju të mos reagoni ndaj emocioneve. Konfirmoni ndjenjat e fëmijës tuaj, por qëndroni të përqendruar në temën e përdorimit të tij ose saj në internet.

 

Projekti “ Të gjithë duhet të dimë“ është bashkëfinancuar nga buxheti i Republikës së Serbisë – Ministria e Kulturës dhe Informacionit. Pikëpamjet e shprehura në një projekt mediatik të mbështetur nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht pikëpamjet e autoritetit që i ka ndarë fondet.