Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Večeras počinje 9. Međunarodni festival „U ritmu Jablaničkog srca“

9. Međunarodni festival folklora „ U ritmu jablaničkog srca“, održaće se u Lebanu večeras i sutra sa početkom od 20 časova na stadionu malih sportova u Lebanu.

Nastupu folklornih ansambala prethodiće defile glavnom ulicom oba dana od 19 časova uz pratnju duvačkih orkestara i mažoretkinja iz Leskovca.

Povodom festivala danas je za predstavnike folklornih ansambala iz zemlje i inostranstva priređen prijem u kabinetu predsednika opštine Lebane. Goste iz Makedonije, Bugarske, Poljske, Crne Gore i Grčke primili su Boban Pejić, zamenik predsendika opštine Lebane, Srđan Jović predsednik SO Lebane, Tomislav Jović, predsednik KUD „Jablaničko kolo“ i Bojan Jović, direktor TO Lebane.

 

 

Obraćajaući se prisutnima Pejić je istakao da se nada da ćem osvi zajedno biti bogatiji za jendo novo iskustvo i prijateljstvo. „Nadam se da ćemo se lepo družiti dva dana u Lebanu. Dobro nam došli na deveti susret folkloraša i neka vaša srca budu razigrana baš kao što i naziv naše smotre kaže „U ritmu Jablaničkog srca“ istakao je Pejić.

Nakon što su predstavnici ansambala rekli po koju reč o svom gradu iz koga dolaze i svom društvu uručene su im zahvalnice i prigodni pokloni. Naravno kao što red nalaže u goste se ne ide praznih ruku te su i predstavnici folklornih društava doneli prigodne poklone iz svoje zemlje.

 

 

 

Organizatori su KUD Jablaničko kolo iz Lebana u saradnji sa Turističkom organizacijom Lebane, a pod pokroviteljstvom opštine Lebane.

 

 

 

 

Učesnici festivala:

– Folklorni ansambl „Regle“ Poronin-Zakopane, Poljska;
– Folklorni ansambl „Mikroazijata“ Kavala, Grčka;
– Folklorni ansambli Narodno čitalište „Hristo Botev – 1940 g.“Jrdžilovci, Pernik, Bugarska;
– KUD „Mijat Mašković“ iz Kolašina, Crna Gora;
-KUD „Karpoš“ iz Krive Palanke, Makedonija;
– KUD „Jablaničko kolo“ Lebane;
– KUD „Sveti Nikola“ iz Trstenika;
– KUD „Dukati“ iz Kragujevca;
– Udruženje „Batočina“ iz Batočine;
– GKUD „Aleksinac“ iz Aleksinca;
– KUD „Stojan Novaković“ iz Blaca;
– KUD „Župa“ iz Aleksandrovca;
– KUD „Branislav Nušić“ iz Resavice;