Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Veliki školski čas u OŠ ,,Vuk Karadžić“

Učenici i nastavnici OŠ ,,Vuk Karadžić“ u Lebanu svečanom akademijom obeležili su 21. oktobar – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu.

Nastavljajući tradiciju obeležavanja važnih datuma iz srpske istorije, učenici su juče na simboličnom poslednjem času održali Veliki školski čas. Svečanom akademijom i kazivanjem stihova, oživljene su scene kragujevačke tragedije o stradanju 2800 nedužnih ljudi među kojima preko trista učenika Kragujevačke gimnazije.

Kako bi se ojačala kolektivna svest mladih o tragičnom trenutku, 77 godina od kobnog oktobra, istorijski podaci su se smenjivali sa poetskim tekstovima i muzičkim numerama pokazujući duhovnu snagu naroda. Dok su izgovarali poruke bola i stradanja, učenici su gradili stub prkosa, čojstva i junaštva.

  

Posebno su se izdvojili Anja Stanković stihovima Radoja Radovanovića, Kragujevac i Jakov Miljković stihovima Šumarice. Ostali učesnici akademije Aleksa Petković, Helena Župančić, Anđela Stanojević, Nikolina Veličković, Teodora Stanković, Doroteja Bogdanović, Filip Stošić i Lena Zlatanović doprineli su da Veliki školski čas u osnovnoj školi ,,Vuk Karadžić“ dobije akademski karakter i da se jednim uzvišenim činom oda počast streljanjim učenicima i svim nevino nastradalim srpskim žrtvama tokom Drugog svetskog rata.

Odabir tekstova uradio je nastavnik Milan Živković, scensku adaptaciju nastavnica Dubravka Đorđević, dok je hor mlađih učenika izveo antiratne melodije ,,Samo da rata ne bude“ u pratnji učiteljice Jasminke Bogdanović i nastavnika Dragija Filipovića.

Održani program pokazao je da Veliki školski čas još uvek traje i čuva sećanje na nevino nastradale učenike i njihove profesore: ,,Bio je jedan oktobar četrdeset prve, turobnost jesenja, bila je jedna mladost, puškom za tren odnesena“.